Номер едно в майнинг чиповете съкращава половината персонал

Пропадането на криптовалутите доведе до сериозни сътресения сред производител на чипове за майнинг (източник: CC0 Public Domain)

Най-големият в света производител на чипове за добив на криптовалута съкращава половината от служителите си. Масовите уволнения в Bitmain са започнали тази седмица, според публикации в различни издания.

Съкращенията ще засегнат всички подразделения на компанията, вкл. това за производство на оборудване за добив на криптовалута (майнинг). Най-потърпевши обаче ще бъдат екипите, работещи по нови проекти в сферата на изкуствения интелект и блокчейн технологиите.

Слуховете за съкращения в Bitmain се появиха първоначално в социалната мрежа Maimai, която се явява китайска версия на LinkedIn. На 17 декември един от служителите на Bitmain написа: „Потвърдено е. Уволненията ще започнат следващата седмица и ще обхванат над 50% от общия брой служители“.

Персоналът на компанията е нараснал тази година от 1000 на 3100 души, според анонимен източник на CoinDesk. Частично, този ръст беше свързан с инвестициите на Bitmain в разработката на технологии за изкуствен интелект и блокчейн.

По-рано този месец Bitmain затвори своя офис в Израел, като уволни всичките си 23 служители. Компанията изтъкна като причина за съкращенията спада на пазара за криптовалути.

Коментар