Dell отново стана публична компания

Майкъл Дел върна своята компания на борсата по нестандартен начин, шест години след като я приватизира (снимка: Dell Technologies)

Американският технологичен гигант Dell Technologies се завърна на борсата, след като преди шест години основателят на компанията Майкъл Дел изкупи нейните акции и я превърна от публична в частна в най-голямата сделка по приватизация от началото на финансовата криза през 2008 г.

Търговията с акции на Dell на Нюйоркската фондова борса започна в петък, 28 декември, на цени от 46 долара за брой, а в края на деня котировките паднаха до 45 долара, предаде Ройтерс.

Dell се върна на борсата по нестандартен начин, изкупувайки т.нар. DVMT акции, които бяха пуснати за проследяване на финансовите показатели на дъщерната софтуерна компания VMware, в която Dell има 81-процентен дял. Книжата DVMT, които помогнаха на Dell да придобие сторидж лидера EMC, сега бяха изкупени за 24 млрд. долара.

Майкъл Дел, притежател на 72% от обикновените акции на Dell, ще продължи да бъде председател и главен изпълнителен директор на публичната компания. Неговата позиция е едно от малкото неща, които остават непроменени при преобразуването на Dell от частна в публична компания.

През 2013 г. Майкъл Дел и инвестиционният фонд Silver Lake изкупиха акциите на Dell за сумата от 25 млрд. долара. Основателят на компанията предприе този ход на фона на силен спад в продажбите към края на 2012 г., когато смартфоните и таблетите започнаха да взимат превес над персоналните компютри.

След напускане на борсата Dell придоби няколко компании, за да диверсифицира своя бизнес. През 2015 г. тексаският производител на компютри погълна EMC – лидер при системите за съхранение на данни в сделка на стойност около 67 млрд. долара.

Dell Technologies завърши третото тримесечие на финансовата 2018 г. с 15% ръст на приходите (спрямо същия период на предходната година), които възлизат на 22,48 млрд. долара. Позитивната динамика на приходите е резултат от прехода на компаниите към по-нови Windows системи и от силните финансови резултати на VMware.

Същевременно, Dell отчете чиста загуба в размер на 876 млн. долара през третото тримесечие, докато оперативната загуба на компанията е в размер на 356 млн. долара.

Коментари по темата: „Dell отново стана публична компания”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Dell отчете чиста загуба в размер на 876 млн. долара през третото тримесечие

  2. Anonymous

    dvmt

Коментар