Слабо развити BI инструменти спъват бизнеса

Световният пазар на големи данни и бизнес анализ ще достигне 166 млрд. долара тази година, по данни на IDC (източник: CC0 Public Domain)

Повечето компании (87%) признават за слабо развити технологии и инструменти за бизнес анализ (BI) в проучване на Gatrner. Това създава сериозни бариери пред организациите, които искат да повишат ценността на своите данни и да използват нови решения за анализ от рода на машинно обучение.

Gartner разделя компаниите със слабо развити BI възможности на две нива: базово и конюнктурно. В първия случай бизнесът използва BI ресурси, които се базират в голяма степен на анализ на електронни таблици и извличане на персонални данни. Компаниите от конюнктурно ниво пък реализират собствени инициативи в областта на данните и анализа в рамките на отделни проекти, които нямат ръководители и централни методологични принципи.

Кое бави внедряването на BI

Според експертите, организациите със слабо развит бизнес-анализ притежават специфични характеристики, които забавят внедряването на BI. Те се отличават с примитивна и остаряла ИТ инфраструктура, слабо взаимодействие между ИТ служителите и бизнес потребителите, а данните рядко са обвързани с подобряване на бизнес резултатите.

Също така функционалността на BI се основава преимуществено на отчети и са налице проблеми, заради централизираните ИТ екипи, които се занимават със създаване на съдържание и подготовка на модели за данни. Такива компании следва да се поучат от организации, които активно развиват бизнес анализа, коментира Gartner.

Прогнози за BI пазара

По-рано IDC публикува прогноза за световния пазар на големи данни (Big Data) и бизнес анализ (BDA). Очаква се тази година BDA пазарът да възлезе на 166 млрд. долара, а към 2022 г. да достигнe 260 млрд. долара.

Най-много в големи данни и бизнес анализ ще инвестират секторите на финансите, дискретното и непрекъснатото производство, професионалните услуги и правителствата. На тях ще се паднат половината от харчовете за BDA в разглеждания период до 2022 г.

Коментари по темата: „Слабо развити BI инструменти спъват бизнеса”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ще стане много трагично и комично след модернизацията на софтуера. 🙂 След този рев за модерното ще се развилнеят разните уеб дизайнерски фирми да завъртят голямата каша с модерните лъскави, анимирани, клатещи се сайтчета и науебени натаковани апликации с Microsoft Type / JavaScript, ултра модерния HTML5, CSS3, ASPx. Направо чудо и приказ бум на лъскави опакови, а в backend-а гнили ябълки. Кратки срокове на живот и експлоатация на уебения софтуер правен не от програмисти, а от напълно посредствени html / javascript уеб дизайнери.

    Та ще стане от голяма играчка на голяма плачка.

Коментар