Разработват нов метод за 3D печат на прозрачно стъкло

Технология, разработена от MIT, превръща разтопеното стъкло в 3-метрова колона (източник: Lexus International)

Нова производствена 3D платформа е използвана за „отпечатване” на прозрачно стъкло в индустриален мащаб. G3DP2, разработена от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), превръща разтопеното стъкло в 3-метрова колона, става ясно от публикация в специализираното издание „3D печат и добавъчно производство”.

Експериментът е използван за доказване на концепцията, че е напълно възможно да се създават прозрачни стъклени обекти посредством наслояване на разтопено стъкло. Автори на експеримента и публикацията за него са изследователите Чикара Инамура, Майкъл Стърн, Даниел Лисардо, Питър Хоук и Нери Оксман от Масачузетския технологичен институт.

На базата на постигнатия резултат, изследователите описват пълния редизайн на принтерната система, която може да се модернизира и мащабира до получаване на индустриална платформа, способна да произвежда серийно за нуждите на архитектурата и строителството.

С подобрената платформа G3DP2 изследователите постигат четири ключови цели: увеличени скорости и мащаб, подобрена устойчивост на повторяеми действия и повишена надеждност.

Коментар