ЕК позлатява спецове, ако открият бъгове в софтуера

До 90 000 евро могат да получат спецове, които открият уязвимости в популярни програми с отворен код (източник: CC0 Public Domain)

Европейската комисия ще стартира през януари амбициозна програма за търсене на уязвимости в безплатни софтуерни продукти като Filezilla, VLC Media Player, 7-zip и още 12 други, използвани широко по целия свят, вкл. в институциите на ЕС.

Комисията ще стимулира финансово специалистите за всяка открита уязвимост в рамките на проекта „Free and Open Source Software Audit“ (FOSSA), чиято цел е да подобри сигурността на отворения софтуер, пояснява Джулия Реда, инициатор на проекта заедно с Макс Андерсон.

През януари ЕК стартира 14 от общо 15-те награди за открити уязвимости в свободни софтуерни продукти, на които институциите на Европейския съюз разчитат. Размерът на възнагражденията зависи от сериозността на открития проблем и относителната важност на софтуера и варира от 25 000 до 90 000 евро.

Списък на програмите и възнагражденията, обявени от FOSSA

Всеки заинтересован специалист може да допринесе за успеха на инициативата, като анализира някоя от програмите в списъка за грешки и уязвимости и съобщи за тях на инициаторите на проекта.

FOSSA планира и поредица от хакатони, които ще позволят на разработчиците на софтуер в рамките на институциите на ЕС и разработчиците от проекти за свободен софтуер да работят по-тясно и да си сътрудничат директно.

Коментари по темата: „ЕК позлатява спецове, ако открият бъгове в софтуера”

добавете коментар...

  1. шошо

    е голямо злато дават, мога да си купя 2 града, 4 държави, 7 острова, 12 buggati най-новите и 5 сателита! почвам да копам бъгове

Коментар