Нов стандарт JPEG XS променя „правилата на играта“

JPEG XS обещава да промени правилата на играта при обработка и предаване на видео (източник: intoPIX)

Нов стандарт JPEG XS за кодиране на изображения ще дебютира на изложението за потребителска електроника CES 2019 в Лас Вегас в близките дни. Очаква се демонстрация на стандарта от белгийската компания intoPIX, която се позиционира като „водещ доставчик на иновативни технологии за обработка на изображения за професионални медийни приложения“.

intoPIX ще покаже IP-ядрото TICO-XS за интегрални схеми FPGA и ASIC, както и софтуерен пакет за разработка (SDK) за CPU и GPU. Като перспективни приложения на TICO-XS се очертават самоуправляемите автомобили, VR/AR оборудването, дисплеите, смартфоните и други устройства за работа с видеоданни, вкл. съхранение, предаване и обработка.

Стандартът JPEG XS е разработен на базата на набиращия популярност кодек TICO RDD35, създаден от intoPIX, и вече предизвика голям интерес сред специалистите от различни области, вкл. машинно зрение, видеоизлъчване и професионално видеооборудване. Очаква се кодекът TICO-XS да се използва от всички устройства, свързани с видео, тъй като решава множество проблеми, с които се сблъскват днес производителите на битова електроника.

В частност, JPEG XS позволява предаване на видео с висока резолюция (4K и 8K) по съществуващите канали, без загуба на качество и с незначително забавяне. Използването на JPEG XS за пренасяне на видео вътре в устройствата намалява изискванията към каналите и паметта. Стандартът има опростена реализация и се нуждае от малко памет, в резултат на което разработчиците могат да намалят значително енергийната консумация на електронните устройства.

Технологията на JPEG XS позволява предаване на видео с висока резолюция (4K и 8K) по съществуващите канали, без загуба на качество и с незначително забавяне (източник: intoPIX)

JPEG XS използва технология за компресия на редове, благодарение на което забавянето е само няколко микросекунди и на практика остава незабележимо за човешкото око. Преминал строгите процедури за тестване на комитета ISO JPEG, кодекът осигурява високо качество при коефициент на компресия от 8:1 за графика, текст, филми и игри до 16:1 за телевизия и видео.

Обработката на видеопотоци с помощта на JPEG XS води до съществена икономия на честотна лента, необходима за прехвърляне на големи обеми пиксели по жична или безжична връзка (Wi-Fi, WiGig, 5G), като едновременно с това намалява нуждата от честотна лента в каналите вътре в самите устройства.

Коментари по темата: „Нов стандарт JPEG XS променя „правилата на играта“”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “8:1 за графика, текст, филми и игри до 16:1 за телевизия и видео”
    “Филмите” не са ли “видео”?

  2. Anonymous

    JPEG XS позволява предаване на видео с висока резолюция (4K и 8K) по съществуващите канали, без загуба на качество и с незначително забавяне.

Коментар