Джеф Безос: Гордейте се с избора си, а не с таланта

Баща на четири деца, най-богатият човек в света Джеф Безос ги съветва да работят усилено и със страст (снимка: Amazon.com)

Джеф Безос, най-богатият човек в света, основател и главен изпълнителен директор на гиганта в онлайн търговията Amazon, е баща на четири деца. Милиардерът им дава съвет, който би дал на всеки млад човек: да се гордеят с избора си, а не с талантите си.

Може да изпитвате щастие, ако сте красиви или добри в математиката, но вродените ви черти не трябва да повишават усещането за собствената ви стойност, казва Безос по време на гала-концерт в Ню Йорк за глобалната нестопанска организация FIRST, цитиран от CNBC.

Вашата работа обаче е нещо, с което можете да се гордеете, обръща се Безос към децата. „Това е избор”, казва той. По неговите думи, когато правите нещо добре, това ще доведе до успех. Като влагате себе си, можете да извлечете максимума от талантите си и наистина да се разграничите.

„Когато имаш подарък и след това работиш усилено, наистина ще използваш този подарък”, посочва Безос.

Той призовава децата си и всички, които започват кариера, да преследват своите страсти, защото това ще улесни успеха им. Изборът всъщност е да се работи усилено, а страстта улеснява този избор.

Ако правиш нещо, което обичаш, денят ще е много забавен, казва Джеф Безос, като подчертава колко е важно е да се работи с хора с подобно мислене.

Дори да промените мнението си за страстта, това също е добре, допълва Безос. Той признава, че е сгрешил за първата си страст.

„Мислех, че искам да бъда учен, когато отидох в Принстън”, казва Безос. „Мислех, че искам да бъда физик и на половината от пътя разбрах, че не съм достатъчно умен, за да съм физик”.

Но тези промени само му помагат да се доближи до страстта си. „Трябва да разберете какво обичате. И това ще ви донесе голяма радост”, заключава Джеф Безос.

Коментари по темата: „Джеф Безос: Гордейте се с избора си, а не с таланта”

добавете коментар...

  1. (c:

    Ku Klux Klan, няма как да стане, защото за разлика от Безос, не съм долен и безпардонен експлоататор.

    Още през 19-ти век в Англия се наблюдава този “феномен”.

    Появяват се два типа бизнеси:

    Първите плащат прилични заплати, работното време е разумно, дават добри отпуски, грижат се условията на труд да са добри (което е сериозен разход за 19ти век).

    Вторите са бесни експлоататори – ниски заплати, дълго бачкане, ако поискаш отпуска, по-вероятно е да те уволнят.

    Логично, хората предпочитат да работят при първите, но работните места са ограничени и на много се налага да започнат при експлоататорите.

    Също така, качеството на продукцията е в полза на първите, защото работниците не са преуморени и претоварени.

    Оказва се, обаче, че цената на продукцията на социално ориентираните компании е по-висока. Съответно, хората предпочитат да купуват продукцията на експлоататорите, защото е по-евтина, макар и по-некачествена.

    С времето първият тип компании започват една по една да фалират, а експлоататорите да се разрастват, докато се стига момент, в който остават само и единствено експлоататорите.

    И горе-долу тогава се появяват профсъюзите, които започват борба срещу капиталистите. Преборват се за закони за 8-часов работен ден, отпуска, минимална работна заплата и прочее.

    Та, ако зависеше от Безос, ти KKK, щеше да му бачкаш по 16 часа на ден и да спиш в кашон до поточната линия, за който да му плащаш наем.

    Затова Безос има 150 милиарда, а стотиците хиляди служители на компанията са на социални помощи – защото е платил на едни политици да променят законодателството и да позволят още по-груба експлоатация.

  2. KKK

    ма си тъп, айде направи конкуренция на Амазон

  3. (c:

    Ей, боклук, хората си изкарват сами хляба, никой не ги хрантути.

    Ако утре Амазон изчезне, веднага ще се появи друг на мястото му и пак ще трябва работата някой да я свърши.

    Анан от вресливи лайномети със самочувствие, че те били хранели някого.

    Ако въобще може да се говори кой кого храни, то служителите хранят корпорациите, защото техния труд носи приходи, от които после феодалите си удържат по-голямата част и дават малка част от реално изработеното.

  4. dedo

    До хрантутниците – първо нахранете поне 100 души, после давайте акъл!
    А младите хора са свободни – даже могат да дойдат да работят при вас при чудесни условия и бидета до чатала им!

  5. (c:

    Имах мерак да нахраня, но Yo вече е свършил чудесна работа 😀

  6. Yo

    Младите хора в складовете му вземат социални помощи и уринират в бутилки, защото нямат почивки. После ти говори какви трябва да са младите хора.

Коментар