Илон Мъск разкри как ще изглежда новият Starship

Starship прилича на космическите кораби от фантастиката на 50-те години (източник: Илон Мъск/Twitter)

Илон Мъск публикува в Twitter изображение на космически кораб, което дава представа как ще изглежда бъдещият Starship на неговата компания SpaceX. Дизайнът наподобява космическите кораби от фантастиката на 50-те години на миналия век.

Неотдавна Илон Мъск реши да преименува ракетата носител BFR на Super Heavy, а корабът, за който е създадена тя, получи името Starship. Сега американският предприемач показва изображение на бъдещия експериментален кораб, който ще се ползва за изпитания в суборбитални полети.

Информацията за техническите параметри на Starship са оскъдни. Коментатори на страницата на Мъск в Twitter оприличават Starship на космическите кораби от фантастичните произведения на 50-те години на 20 век.

Дейностите по изграждане на Starship текат усилено в Тексас (снимка: Cowboy Dan/Twitter)

Илон Мъск, от своя страна, уточнява, че завършеният вариант на кораба ще има илюминатори и други различия от представената в момента концепция. Изграждането на Starship вече е в ход, става ясно от снимки, публикувани в Twitter.

Коментари по темата: „Илон Мъск разкри как ще изглежда новият Starship”

добавете коментар...

 1. (̧c:

  До Yo:

  Графиката, която гледаш, не е много коректна, защото това е процент от бюджета, който за последните 60 години е нараснал многократно.

  Ето по-точни данни:
  През 1966г бюджетът на НАСА е $5.9 милиарда, което се равнява на $43.5 милиарда през 2015г.

  През 2018г бюджетът на НАСА е $20.7 милиарда, т.е. грубо 1/2.

  Като включим и финансирането от Пентагона, което от публични конкурси е скромните $7 милиарда, разпределени между всички частни американски космически компании и вземем предвид, че голяма част от плащанията са по секретни проекти, т.е. дори не са публично обявени, смея да твърдя, че финансирането е повече от достатъчно.

  Допълнително:

  Разработките, в които е потънал бюджетът от 1960-те, няма нужда да ги правят наново, вече ги има и са предоставени на SpaceX и всички останали американски компании като Blue Origin, United Launch Alliance и прочее.

  Второ, технологиите и особено материалознанието са изключително напреднали спрямо 60-те. Само сравни цените на електрониката през 1970-та с тези от 2015г.

  Трето, през 90-те години на миналия век американците успяха да се “сдобият” с абсолютно всички руски разработки космически разработки, включително двигателите НК-33 – както пълната документация, така и няколко напълно завършени и работещи двигателя.

  При това положение, твърдението ти, че забавянето е заради 1/8 бюджет е неадекватно.

 2. Yo

  Достатъчно е само бюджетът да е този от 60-те и всичко ще е наред. Сегашният е 8 пъти по-малък.

 3. Yo

  Достатъчно е само бюджетът да е този от 60-те и всичко ще е наред: “https://en.m.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA#/media/File%3ANASA-Budget-Federal.svg”

 4. (c:

  Доколкото разбираме, трябва технологии от 60-те години ще трябва да взаимства, предвид колко космонавти закараха тогава до Луната, а този и до МКС все още не може.

Коментар