Космонавт звънна погрешка на спешния номер 911

Андре Койперс набра погрешка номера на спешните служби 911 (снимка: НАСА)

Член на екипажа на Международната космическа станция е звъннал погрешка на телефона на спешните служби в САЩ – 911, съобщи технологичното издание slashgear.com, позовавайки се на холандски източници.

Андре Койперс, холандският космонавт на борда на МКС, неволно е набрал спешния номер, пропускайки една цифра, в опит да позвъни на външна линия (9), а след това на международна линия (011). Койперс е пропуснал да набере „0“, в резултат на което обаждането било насочено към спешната служба.

Центърът за полети на НАСА своевременно регистрирал обаждането и изпратил електронно писмо на МКС с въпрос дали някой от астронавтите на борда на космическата станция е набрал спешния номер 911.

Позвъняването разтревожило НАСА – агенцията незабавно проверила участъка, откъдето е набран номерът, но не открила нищо обезпокоително. Койперс, от своя страна, потвърдил, че позвънил до спешните служби неволно и разказал за случая в ефира на холандска медия.

Космонавтите на борда на МКС могат да звънят на Земята по всяко време – например, на своите близки, благодарение на телефонна VoIP услуга и качествена космическа връзка.

Случаят с Андре Койперс не е първото в историята на МКС случайно телефонно повикване. По-рано астронавтът Тим Пийк звънна погрешка на жена с думите „Здравейте, това планетата Земя ли е?“.

Коментар