Samsung последва Apple със спад в продажбите

Samsung обяви силен спад на приходите и печалбата за последното тримесечие (източник: Samsung)

След отчетените наскоро от Apple разочароващи финансови резултати, още един от водещите играчи на пазара съобщи за спад на приходите. Резултатите на Samsung подсказват за проблеми в хай-тек индустрията.

Докато преди три месеца Samsung отчете рекордни постъпления, сега корейската компания обявява спад на приходите и печалбата за последното тримесечие – периода октомври-декември на финансовата 2018 г.

По-рано ръководството на Samsung публикува обръщение към инвеститорите, в което ги предупреди за очакван спад на приходите и печалбата. Прогнозните резултати за четвъртото тримесечие, обявени днес, наистина разочароват.

Приходите на корейския електронен гигант през тримесечието са намалели с 11% на годишна база до $52,5 млрд. Компанията отчита и спад на оперативната печалба с 29% до $9,6 млрд.

Като причина за спада в приходите Samsung посочва слабото търсене на чипове памет и засилената конкуренция на пазара за смартфони. По-рано Apple оправда незадоволителните си резултати с икономическата ситуация, в частност с пазара в Китай.

Samsung не очаква промяна до края на текущото финансово тримесечие. Подобрение е възможно през втората половина на годината, като компанията поставя акцент на 5G мрежите и сгъваемите мобилни устройства.

Коментар