Alibaba купува немски стартъп за анализ на данни

Alibaba започва да поглъща технологични стартъпи от Европа (снимка: Alibaba)

Китайският холдинг Alibaba Group придоби германската компания за анализ на данни Data Artisans. Стойността на сделката е 90 милиона евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на берлинската фирма.

Сделката бележи първото пълно поглъщане от страна на китайска компания на фирма от бързо разрастващата се арена от технологични стартъпи в Берлин.

Изпълнителният директор на Data Artisans Костас Цумас заяви, че Alibaba ще инвестира и в младата Apache Flink, макар че сумата засега не е известна. Apache Flink прави софтуер с отворен код, който може да обработва големи обеми данни и да се разширява в нови бизнес области.

Alibaba, която се конкурира с мастодонта в електронната търговия Amazon.com, е клиент на Data Artisans от 2016 г. Немската компания, създадена през 2014 г., обслужва също клиенти като Netflix и Uber.

Типичните сценарии на използване на технологията на фирмата включват откриване на онлайн измами на живо, пряко взаимодействие с интернет потребители и финансови транзакции в реално време, пояснява Цумас.

Коментар