Hyundai показа прототип на ходеща кола

Роботизираната кола Elevate има крака, може да ходи или да пълзи по труден терен (снимка: Hyundai)

Концепция за ходеща кола Elevate демонстрира Hyundai на видеоклип по време на пресконференцията си световното изложение за потребителска електроника CES 2019, което се провежда тази седмица в Лас Вегас.

Роботизираната кола има крака, за да ходи или да пълзи по труден терен. Подобна машина би могла да се движи там, където обичайните автомобили не могат. Например, ако возилото е излязло от пътя и е попаднало в преспа сняг, то ще може да се изправи на крака и да излезе, за да се върне на автомобилното платно.

Концептуалното возило Elevate може да преодолява стени с височина до 1,5 метра, като същевременно запазва нивото на купето на автомобила успоредно на земята.

Краката на Elevate се разгъват и прибират, за да може возилото да се движи и като обикновена кола (снимка: Hyundai)

Малкият модел, показан в Лас Вегас, има четири механични крака с колела. Те заимстват методите на движение на бозайниците и рептилите, което позволява на машината да се движи във всякакви посоки, поясняват от Hyundai.

Краката могат да се разгъват и да се прибират, за да може возилото да се движи и като обикновена кола. Корейският производител е работил по автомобила с крака в продължение на три години.

Коментари по темата: „Hyundai показа прототип на ходеща кола”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Сега остава и пилета с кръгли бутчета да пуснат…

Коментар