Илон Мъск съкращава 10% от персонала на SpaceX

SpaceX трябва да стане по-компактна и икономична компания, за да изпълни целите си (снимка: SpaceX)

Космическата компания SpaceX на предприемача Илон Мъск ще съкрати 10% от своя персонал, който в момента наброява 6000 души, съобщи в петък Ройтерс. Фирмата ще се раздели с част от работната си сила, поради „изключително трудни предизвикателства“.

Говорител на компанията коментира, че за да продължи да обслужва клиентите си и да успее да развие междупланетен космически кораб, както и глобален космически интернет, SpaceX трябва да се превърне в по-икономична компания.

Всяко едно от тези направления, дори когато се развиват отделно, са фалирали други организации, изтъква още представителят на SpaceX като аргумент за съкращаването на всеки десети служител в компанията.

През юни миналата година Илон Мъск уволни седем души от старшия мениджърски екип, ръководещ проекта за спътници в SpaceX, припомня Ройтерс. Уволненията бяха свързани с разногласия относно скоростта, с която екипът разработва и тества спътниците Starlink.

Програмата Starlink се конкурира с OneWeb и Telesat на Канада в надпреварата кой да бъде първият на пазара с нова сателитна интернет услуга. Рокадата сред ръководството включваше привличане на нови мениджъри от щаба на SpaceX в Калифорния, които да заменят редица шефове, уволнени от офиса в Сиатъл.

Миналия месец SpaceX стартира първата си космическа мисия, свързана с американската национална сигурност, след като ракета на компанията, носеща военни навигационни спътници, излетя от нос Канаверал във Флорида.

Едновременно с това калифорнийската фирма планира пътуване до Марс през 2022 г., последвано от мисия с човешки екипаж до Червената планета до 2024 г.

Друга компания на Мъск – производителят на електрически автомобили Tesla – заяви през юни м.г., че съкращава 9% от персонала си, премахвайки няколко хиляди работни места в компанията като мярка за намаляване на разходите.

Коментар