Култура, а не пари задържат ИТ кадрите

Не всичко е пари на този свят, дори и в бизнеса, разкри британско проучване. В условията на рецесия, ИТ специалистите предпочитат да се трудят в компании, които имат висока култура на работа, вместо да приемат предложения за по-висока заплата другаде.

Над 76% от анкетираните в онлайн проучване на IT Job Board смятат културата на работа за важна или много важна, когато си търсят нова работа.

Близо една трета са отговорили, че културата в една организация е по-важна от предлаганата заплата, а 38% я смятат и за по-важна от гъвкавото работно време.

Двата най-важни показателя за добра култура на работа са по-малко йерархичната структура на компанията (за 65% от анкетираните) и осигуряването на зони за релаксиране в офиса (38%).

84% от анкетираните са на мнение, че наличието на подобни условия създава позитивна работна среда, а над три четвърти са убедени, че това би повишило тяхната производителност.

Експертите от IT Job Board съветват ръководителите на ИТ отдели да преразгледат техните работни среди и да ги променят, така че да увеличат производителността на служителите.

Знаехме, че културата на работа е важна, но не сме очаквали нейното значение да е толкова голямо, е коментарът на IT Job Board за резултатите от проучването.

Коментар