Камери на Google надничат навсякъде

Автомобили, снабдени със специални камери, обикалят неуморно по улиците на големи и малки градове в САЩ, Европа и Австралия и правят снимки за услугата Street View на Google Maps.

Отделните изображения след това се комбинират, за да оформят панорама на път или улица. Потребителите на безплатната услуга получават изглед на конкретното място на 360 градуса хоризонтално и 270 градуса вертикално от нивото на земята. Камерите са монтирани на високи триножници, които се издигат над метър върху покрива на колите, и надничат нахално дори зад оградите на дворовете, без да признават правото на уединение.

Възрастният жител на Мелбърн едва ли подозира, че го снимат в тоалетната на собствения му двор в толкова интимна поза на размисъл – с наведена глава и ръце, опрени на коленете.

Все пак лицето му не се вижда ясно, може би защото картите на Google използват система, която замазва лицата, както изисква законодателството (поне европейското).

Тъй като няма компютър и интернет в дома си, австралиецът научава за снимката от местни журналисти, които го издирили по адреса. По негово настояване тя е заличена от Google Maps.

Наскоро Street View засече тайни високопланински изпитания на нови модели Порше. В друг случай услугата помогна на властите в Масачузетс да открият деветгодишно момиче, отвлечено от… баба му.

Коментари по темата: „Камери на Google надничат навсякъде”

добавете коментар...

  1. xe

    Abe ne nadnichat navsiakqde, sled kato Bulgaria e edno razmazano petno v Google Earth.

Коментар