Пазарът на твърди дискове продължава да се свива

По-малко от 90 млн. твърди диска са доставени на пазара през последното тримесечие (източник: CC0 Public Domain)

Четвъртото тримесечие на миналата година донесе поредния спад на пазара за твърди дискове. В периода октомври-декември са доставени 88-89 млн. HDD устройства, което е спад от 15-16% на годишна база, сочи анализ на TrendFocus.

Доставките на 3,5-инчови дискове за настолни компютри и потребителска електроника, вкл. външни HDD устройства, са намалели в разглеждания период до 27,5 млн. броя, вследствие на слабото търсене на компютри и системи за видеонаблюдение.

ри 2,5-инчовите твърди дискове за мобилни компютри и потребителска електроника доставките възлизат на 44-45 млн. броя. Спадът в този сегмент е причинен от нарастващото използване на полупроводникови дискове (SSD) в лаптопите.

Що се отнася до корпоративните HDD, в сегмента на облачните хранилища за данни доставките са намалели до 11 млн. броя, в резултат на интензивните покупки в предишни периоди. Но сегментът на високопроизводителни HDD регистрира ръст и възлиза на 5,5 млн. броя.

Лидер на световния пазар за твърди дискове през четвъртото тримесечие на годината е Seagate с дял от 41,6-41,5%. След него се нарежда компанията WDC, която контролира 34,5% от доставките, а на трето място е Toshiba с 23,9-24,1%, сочи анализът на TrendFocus.

Коментар