Рекордни инвестиции във фирми за кибер сигурност

Компании от САЩ привличат близо половината от инвестициите в сектора на кибер сигурността (източник: CC0 Public Domain)

Рекордно голям рисков капитал е вложен във фирми за кибер сигурност през миналата година. Това е следствие от ръста на престъпленията в кибернетичното пространство през последните няколко години.

Общото финансиране от източници на рисков капитал възлиза на 5,3 млрд. долара през 2018 г., предаде Ройтерс. Сумата е с 20% повече от инвестираните 4,4 млрд. долара през 2017 г.

Свидетели сме на мега-пробиви, които се случват изключително често, казва Крис Ахърн, учен и директор на Strategic Cyber Ventures. Той не очаква тенденцията скоро да спре, а инвеститорите виждат това като възможност.

Последните данни на компанията за кибер сигурност ThreatMetrix показват, че са открити 210 милиона атаки през първото тримесечие на миналата година. През второто тримесечие са наблюдавани още 151 милиона атаки. В сравнение с 2015 г., кибер атаките са нараснали с повече от 100%.

Навярно не е изненадващо, че компании за кибер сигурност от САЩ са получили по-голямата част от инвестициите. Те са приемници на 46% от инвестициите в кибер сигурност през 2018 г., според доклада.

Азиатските и европейските компании са получили 22,6% от световните инвестиции, насочили рисков капитал към развитието на кибер сигурността. Тук е налице значителен ръст: през 2014 г. вложенията във фирми за кибер сигурност в Европа и Азия са били почти наполовина: 12,7%.

Накратко, невероятни и ценни технологични компании се създават извън САЩ“, заключава докладът.

Въпреки това Ахърн очаква известно отстъпление в инвестициите за тази година. „Все още има много пари, които да бъдат впрегнати на работа през 2019 г. Но мисля, че инвеститорите са малко уморени“, коментира той.

Коментар