Huawei чакала проблемите със Запада от 10 години

Рен Женфей описва антагонизма към Huawei в САЩ като шум, предизвикан от малцина политици (снимка: Huawei/Twitter)

Вратите за Huawei сякаш се затварят в САЩ, частично в Европа и на други места по света, но основателят на китайската компания Рен Женфей не е особено притеснен. Говорейки пред репортери за втори път тази седмица, 74-годишният бизнесмен заяви, че Huawei е очаквала нарастващите подозрения относно сигурността на нейното телеком оборудване.

Очаквахме преди повече от десетилетие, че можем да се сблъскаме с такива проблеми, каквито виждаме днес, и се подготвяхме за тях“, каза Женфей на брифинг в централата на компанията в Шънджън в четвъртък, цитиран от South China Morning Post. „Тези проблеми ще ни засегнат, но въздействието им няма да бъде много голямо и няма да е основен проблем“.

Huawei е изправена пред нарастващ натиск от западните страни, особено САЩ, където някои политици смятат компанията за ръка на китайското правителство. Главният финансов директор на Huawei, Менг Ванджоу, която е дъщеря на Рен Женфей, бе арестувана в Канада и е изправена пред заплахата от екстрадиция в САЩ с обвинения в измама.

Рен рядко дава интервюта, а втората му среща с репортери тази седмица е част от ПР кампания на технологичния гигант, която цели да успокои 180-те хиляди служители и клиентите на компанията.

Държави като Великобритания, Германия, Австралия, Нова Зеландия и Канада вече забраниха или преразглеждат решенията си за използване на оборудване на Huawei в техните телекомуникационни мрежи.

Но Рен казва, че не се притеснява, защото алтернативата на покупките от Huawei е да се изграждат много скъпи мрежи. „Нашите продукти са много по-добри от тези на конкурентите и [клиентите] имат всички основания да купуват нашите [продукти]“.

Рен Женфей описва антагонизма към Huawei в САЩ като шум, предизвикан от малцинство от политици. Според него, тези настроения не са представителни за широкото американско общество.

Коментар