Акционерите в Red Hat одобриха поглъщането от IBM

RedHat ще оперира в бъдеще като самостоятелна структура в състава на IBM (снимка: RedHat)

Доставчикът на Linux-базирани решения Red Hat обяви тази седмица, че акционерите в компанията са одобрили поглъщането от IBM на стойност 34 млрд. долара, което е важна стъпка към финализиране на една от най-големите сделки в ИТ индустрията.

Двете компании сключиха сделка през октомври 2018 г. Съгласно споразумението, IBM ще плати по 190 долара за всяка акция на Red Hat, или с 60% повече от стойността им към момента на приключване на борсовата сесия, предшестваща анонса на сделката, припомня SiliconAngle.

Към онзи момент пазарната капитализация на Red Hat възлизаше на 20,5 млрд. долара, докато IBM струваше 113 млрд. долара. В предходните пет години IBM загуби почти една трета от своята пазарна стойност, а за същия период Red Hat поскъпна със 170%.

По план, поглъщането трябва да приключи през октомври 2019 г. Веднага след това Red Hat ще стане самостоятелно подразделение в състава на IBM Hybrid Cloud. Компанията ще продължи да развива услуги на база отворен изходен код и да се придържа към собствената си стратегия.

Обединени, IBM и Red Hat ще имат силни позиции и лидерство в областта на хибридните облаци, което ще им позволи да отговорят на нарастващото търсене на услуги за сигурно преместване на бизнес приложения в отворена многооблачна среда, коментират от IBM.

Коментар