Барселонските таксита стачкуват заради Uber

Таксиджиите в Испания не са доволни от хлабавата регулация на Uber (източник: CC0 Public Domain)

Десетки таксита в Барселона започнаха безсрочна стачка в петък. Те блокираха една от главните улици в града в знак на протест срещу онлайн услуги като Uber. В понеделник се очаква да спрат работа и такситата в Мадрид.

Всичко това се случва само два дена преди международния панаир на туризма „Fitur“ в испанската столица – един от най-големите в света.

Стачката започна след въвеждането на нови правила от регионалното правителство на Каталуня в петък, които изискват от клиентите да резервират ТПСВ (туристически превозни средства с водач) като Uber или Cabify най-малко 15 минути преди време, в което са действително необходими.

Отсега нататък нашите таксита ще стачкуват безкрайно на Гран Виа“, заявиха от федерацията на такситата „Elite Taxi”. Гран Виа е голяма улица, която пресича Барселона. В петъчния следобед десетки автомобили блокираха улицата.

Водачите на таксита твърдят, че ТПСВ не са таксиметрови услуги по закон и затова трябва да бъдат резервирани 12 до 24 часа преди времето на возене.

Искаме те да диференцират двете услуги и единственият начин да се направи това е чрез предварителна резервация“, каза Луис Бербел, ръководител на Съюза на такситата в Каталуня. „Петнайсет минути не е нищо, това е обида за сектора“.

Коментар