XPG Gammix S5 – бърз и хладен SSD за гейминг

Компактният XPG Gammix S5 идва с радиатор за ефективно охлаждане (снимки: TechNews.bg)

Доскоро екзотика, полупроводниковите дискове (SSD) с форм-фактор M.2 – компактни като модул оперативна памет и изключително бързи – днес са достъпно решение за всеки геймър, ентусиаст или обикновен потребител, който иска да ускори компютъра си до върхови нива на производителност.

Типичен представител на новото поколение SSD-та е моделът XPG Gammix S5 на тайванската компания Adata, която наложи с голям успех на пазара линията от продукти за геймъри XPG, благодарение на отличните характеристики на устройствата и предимството в цената.

 

SSD по последна мода

XPG Gammix S5 е направен по „последна мода“ – това е SSD във форм-фактор M.2 2280, с интерфейс PCIe 3.0 x4 и поддръжка на актуалния протокол NVMe 1.3, използващ бързи чипове памет 3D TLC NAND и контролер Realtek. Подобни характеристики предопределят изключителната бързина на устройството – моделът достига скорост 2100 MB/s при последователно четене и 1500 MB/s при последователен запис, потвърдено от тестове с популярни бенчмаркове.

Този SSD се явява много по-бърза – в пъти – алтернатива на SATA III полупроводниковите дискове, които освен това са и физически по-големи със своя 2,5-инчов форм-фактор, както и на традиционните твърди дискове (HDD), използвани масово в настолните компютри и все още в лаптопите.

Същевременно цените на M.2 устройствата вече са много близки до тези на SATA SSD-тата. Условие за използването им, разбира се, е дънната платка да разполага със слот M.2 (повечето съвременни дъна имат такъв), но ако подобен интерфейс не е наличен, проблемът може да се реши с преходник HHHL, който се поставя в слот PCIe.

Ефективно охлаждане

Често M.2 дисковете, монтирани в слот на дънната платка, са критикувани, че нагряват прекалено много, но при XPG Gammix S5 това не е така. SSD моделът на Adata идва с охлаждащ радиатор на горната си страна и не предизвиква проблеми с прегряване. Тестове с устройството показват, че радиаторът поддържа с 10 °C по-ниски температури при работа на диска, в сравнение с аналогични модели от други производители. В общия случай работната температура не надвишава 42 °C.

С висок капацитет, сигурен и надежден

XPG Gammix S5 ще се предлага на пазара в няколко варианта по отношение на капацитета – 256GB, 512GB и 1TB. Разглежданият тук модел има капацитет 512GB, който се счита за оптимален за нуждите на геймъри и ентусиасти към момента. За допълнително ускоряване на работата са предвидени технология HMB (Host Memory Buffer) и SLC кеширане, при което част от капацитета на диска се използва в режим SLC за запис – решение, което е много ефективно и икономично при неголеми обеми на записваните данни.

Дискът поддържа също AES256 алгоритъм за криптиране на данните и технология LDPC за корекция на грешки, които повишават надеждността при предаване на данни и удължават живота на устройството. По информация от производителя, средното време между откази (MTBF) на диска възлиза на 2 000 000 часа. Не са налични подробности за размера на буфера, за кеша и контролера.

Компактен и икономичен

Както беше споменато, XPG Gammix S5 е компактно устройство – има дължина 80 мм, ширина 22 мм и е високо само 3,7 мм заедно с внушителния охлаждащ радиатор, монтиран на горната страна, така че не би трябвало да е проблем при инсталирането му в ноутбуци.

SSD дискът е също така изключително лек – тежи само 11,2 грама. Не на последно място, моделът е много икономичен – типичната консумация при работа на устройството е 0,33 вата. Температурният диапазон, в който дискът запазва своята работоспособност, е от 0 до +70 °C, а съхранението на данните се запазва при температури от -40 до +85 °C, според спецификациите, публикувани от производителя.

Притежателите на XPG Gammix S5 могат да разчитат на софтуерния инструмент SSD ToolBox за работа с полупроводникови дискове, достъпен от сайта на Adata. Тази програма включва функции за диагностика, настройки, актуализация на фърмуера, известия и др.

Достъпен като цена

Към момента на подготовка на статията, цените на XPG Gammix S5 за българския пазар все още не са обявени, но няма съмнение, че те ще бъдат силно конкуренти и достъпни, ако се съди по останалите SSD предложения от същия бранд. Новият модел на Adata е придружен с 5-годишна гаранция.

В заключение, XPG Gammix S5 е чудесно решение за ъпгрейд на традиционния HDD или дори на SATA III SSD, заради много по-високите скорости, които предлага, и по-малкия форм-фактор. Важни предимства на модела също така са ефективният радиатор за охлаждане, който предотвратява прегряването по време на работа, както и очакваните по-достъпни цени, в сравнение с конкурентни устройства.

Коментар