Учени „оживиха“ влечуго отпреди 300 млн. години

Така изглежда скелетът на древното същество, пресъздадено от учени (източник: Nature Video / YouTube)

Научен екип от биолог и специалист по роботи пресъздаде влечуго, подобно на крокодил, за коeто се предполага, че е живяло на планетата преди 300 милиона години, става ясно от видео, разпространено в YuoTube.

Биологът-еволюционист Джон Някатура и експертът по роботи Камило Мело обединяват усилия в „оживяване“ на същество, известно като Orabates pabsti. Става въпрос за т.нар. „стволови амниоти“ – ранна издънка на потомството, което е довело до появата на птици, влечуги и бозайници.

Скелетът на влечугото е пресъздаден с помощта на 3D принтер и оборудван с роботизирани механизми. Новосъздаденият робот OroBOT е по-голям от оригинала, поради необходимостта от добавяне на механизми, но като цяло е много близък до него.

Роботът е обучен да ходи по запазените и до днес следи от влечугото. Първоначално учените създали компютърен модел на походката на рептила, след което вградили алгоритъма в робота. Проектът показва, че влечугото е имало по-усъвършенствано движение, отколкото се е предполагало за този вид същества.

Създаването на подобни роботизирани скелети с помощта на съвременни методи за триизмерно моделиране несъмнено ще помогне на учените в изследванията на древните същества, обитавали планетата.

 

Коментари по темата: „Учени „оживиха“ влечуго отпреди 300 млн. години”

добавете коментар...

  1. Cannibal Corpse

    Супер. Открили са на бившата майка й

Коментар