Sony вкарва биометрика във вените на пръстите

Sony премества биометриката от повърхността на човешкия пръст вътре в него с една нова технология за установяване на самоличността чрез вените. Възможно е тази технология да се внедри в мобилните устройства до края на годината.

Компактната система с камера, наречена неизвестно защо “Мофирия”, използва един CMOS сензор, за да улови диагонално събраната светлина вътре във вените на пръста. Данните се компресират от системата, за да може информацията да се съхранява на преносими устройства като лаптопи или мобилни телефони.

От Sony твърдят, че технологията за установяване на самоличността чрез вените постига по-голяма точност и отчита показатели по-бързо, отколкото други биометрични технологии като пръстови отпечатъци или сканиране на ретината на окото.

Разположението на вените на пръстите е уникално за всеки човек и всеки пръст, отбелязват от Sony. То не се променя с годините. Освен това, се запомня много по-лесно, отколкото паролите.

За разлика от пръстовите отпечатъци, които могат да бъдат променени чрез физически и химически методи, вените остават защитени от промяна, фалшифициране и кражба. Проверката е безконтактна и следователно по-хигиенична, освен това не се повлиява от външни фактори като светлина, например, за разлика от ириса на окото.

Компанията твърди, че степента на фалшиво отхвърляне на системата е по-малка от 0.1%, а времето за идентификация отнема само около 0.015 секунди, когато се използва изчислителната мощ на централния процесор на персонален компютър, и около 0.25 секунди, когато се използва процесора на мобилен телефон.

Миналата година Fujitsu представи мишката Palm Secure, която чете човешката длан. Тя сканира вените на дланта и пръстите, а не върховете на пръстите. Компанията също твърди, че този метод е по-бърз и по-ефективен.

Друга японска фирма, Hitachi, също работи за прилагането на технологията за установяване на самоличността чрез вените към воланите на автомобилите, към които се монтира биометричен четец.

Той позволява двигателят да се стартира само от шофьори, на които разпознава схемата на вените. Системата вече се използва в банкомати, компютри и системи за безкартово плащане.

Извън Япония също се работи по развиването и прилагането на технологията за установяване на самоличността чрез вените.

Luminetx, една малка компания за доставка на медицински уреди и консумативи от Мемфис, САЩ, използва технология, която първоначално е разработена, за да помага на лекари и медицински сестри да откриват по-лесно вените на пациентите, и я предлага на банки, компании, издаващи кредитни карти и дори на организации за защита на националната сигурност.

Коментар