Хирург спечели знаково дело за „правото да бъдеш забравен”

Начинът, по който присъстваме в интернет, понякога създава сериозни проблеми (източник: CC0 Public Domain)

Холандски хирург, официално санкциониран заради лекарска грешка, спечели знаково съдебно дело за „правото да бъдеш забравен“, което предвижда премахване на резултатите от търсенето за даден човек в Google.

Лекарката имала регистрация в регистъра на здравните специалисти. Тази регистрация обаче била прекратена от експертен панел медици, заради проблем с постоперативата грижа за неин пациент. След обжалване на случая мярката била променена на „условно отнемане”, при което на докторката било разрешено да продължи да практикува.

След този случай обаче първите резултати след въвеждане на името на лекарката в Google продължавали да бъдат връзки към уебсайт, съдържащ неофициален „черен списък“ на лекари, за който се твърди, че е позорен. Пациенти на лекарката споделили, че са видели името й в черния списък и са го коментирали в уеб-форум.

Адвокатът на хирурга, Вилем ван Линден, заяви, цитиран от Гардиън, че съдебното решение е от голямо значение, защото гарантира на лекарите това, че „вече няма да бъдат съдени от Google за тяхната годност да практикуват”. „Ето какво ще се случи сега, според мен: ще трябва да свалят хиляди страници,” каза Ван Линден.

Google и холандският регулатор по личните данни Autoriteit Persoonsgegevens първоначално отхвърлили исканията на лекарката за премахване на връзките. Основанието им било, че „лекарят все още е в период на пробация и информацията остава уместна”.

След съдебното дело обаче решението на съда гласи, че – макар информацията в уебсайта, свързана с проблемите на лекарката през 2014 г., да е вярна – фигурирането на име в „черния списък” предполага, че тя е неспособна да лекува хората – а това не е становище, подкрепяно от констатациите на експертния медицински панел.

Делото е приключено през юли, но бе оповестено преди дни след спор дали самото съдебното решение трябва да бъде публикувано.

Коментари по темата: „Хирург спечели знаково дело за „правото да бъдеш забравен””

добавете коментар...

  1. Yo

    Клъцни-Забрави

Коментар