Българската компания Инспирит отвори офис в Норвегия

„Културата на норвежците е изчистила от комуникацията им толеранса от вежливост, когато става дума за компетентност в сферата на услугите и качество на изпълнението им“, казва Маргарита Наумова, основател на Инспирит (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Българската ИТ компания Инспирит, фокусирана изцяло върху платформата Microsoft SQL Server, разширява дейността си и вече официално отвори офис в столицата на Норвегия – Осло.

Норвежците са технологична нация. Интересуват се от всичко, до което технологиите са достигнали. За да сме успешни в Норвегия, трябва не само да стоим на ръба на новите технологии (което така или иначе правим), но и с увереност и безкомпромисно качество да доставяме решения, базирани на новостите и публикувани буквално вчера“, каза Маргарита Наумова, основател на Инспирит.

Тя посещава скандинавската страна за първи път преди няколко години по повод участието й в най-голямата SQL Server конференция за региона – SQL Nexus. След презентации и участия в норвежките потребителски групи, Наумова получава покана да бъде част от лекторския екип на Glasspaper AS Осло – най-големия център за технологични обучения в Норвегия.

Културата на норвежците е изчистила от комуникацията им толеранса от вежливост, когато става дума за компетентност в сферата на услугите и качество на изпълнението им. Това означава, че те могат да дадат доверието си само и единствено, ако са сигурни в компетенцията ти и са доволни от това, което получават. В противен случай, не изпитват трудност да кажат точно какво мислят“, разказа Наумова.

По нейните думи, това все още не е утвърден модел на родния пазар и поради тази причина в доста случаи качеството на доставяне на ИТ услуги у нас страда.

Успешното сътрудничество на Маргарита Наумова с норвежкия учебен център през годините, множеството доставени обучения, резултатите и обратната връзка на студентите, както и разработената и доставена от нея и екипа на Инспирит програма за Microsoft University Norway подтикват мениджмънта на Glasspaper AS да предложи помощ и партньорство за създаването на Инспирит Норвегия, която днес вече официално е факт.

Инспирит ще продължи да поддържа силен фокус върху SQL Server Data Platform технологиите. Стратегията на компанията е да включи в услугите си още области от Data Management Framework и по-точно Data Governance, Data Quality, Meta Data Management решения, както и да затвърди водещата си позиция в BI, Мaster Data Management и внедряването на сложни SQL Server-базирани инфраструктурни решения“, поясни Наумова.

Екипът на компанията ще продължи да се разширява. „Надяваме се да можем да пробием още през първото полугодие на 2019-та със значим проект в Норвегия, в който да включим български експерти. Има индикации за това, така че ни остава да работим и да се надяваме, че намеренията ни ще се осъществят“, добави тя.

Коментар