Toyota и Panasonic ще правят батерии за електромобили

Toyota се съюзява с Panasonic в разработката и производството на батерии за електромобили (снимка: Toyota)

Японските компании Toyota Motor Corp. и Panasonic Corp. сключиха споразумение за създаване на съвместно дружество, което ще произвежда батерии за електрически автомобили, гласи официално съобщение от тази седмица.

Дейността на новото дружество ще включва проучвания, разработки, производствен инженеринг, производство, получаване на поръчки и управление, свързани с автомобилни литиево-йонни батерии, твърдотелни батерии и акумулатори от следващо поколение.

Съотношението на дяловото участие в съвместното предприятие ще бъде 51% за Toyota и 49% за Panasonic. След като договорът получи, евентуално, одобрение от органите за защита на конкуренцията в съответните държави и региони, дружеството би трябвало да заработи през 2020 г.

Toyota ще участва в джонт-венчъра с оборудване и персонал в областите на разработките и производствения инженеринг, свързани с акумулаторни клетки. Panasonic ще се включи с оборудване, други активи, персонал и ресурси за разработване, производствен инженеринг и производство.

Общият брой на служителите от двете дружества, които ще бъдат прехвърлени в новата съвместна компания, е 3500. Продуктите, произвеждани от предприятието, ще се продават на различни автомобилни производители, най-вече чрез Panasonic.

Коментар