Нова вълна DVD устройства обещават по-качествено видео

Идва новата вълна DVD устройства
Компанията Sony показа продукти за домашно забавление по технологията Blu-Ray Disc
21/03/2006
Видео от ново поколение скоро ще стане достъпно за потребителите, става ясно от последните действия на Sony Electronics. Компанията представи няколко продукта, с които засили позициите на формата Blu-Ray Disc (BD). Става въпрос за висококачествен DVD плейър, настолен компютър с BD възможности и едно вътрешно BD оптично устройство. Взети заедно, тези продукти маркират целенасочените усилия на японския гигант да отвърне на голямото предизвикателство на конкурентния формат HD DVD на Toshiba.
В момента потребителите са объркани, тъй като поддръжниците на двата формата – Blu-Ray и HD DVD – непрекъснато променят своите стратегии.  На този етап, доставчиците на съдържание, както и хардуерните производители се опитват да намалят риска от евентуални загуби като поддържат и двата формата. Но и Sony, и Toshiba закъсняха с представянето на своите DVD формати с висока дефиниция (HD), поради проблеми с уточняването на окончателните спецификации на техните вградени технологии за управление на дигиталните права. Закъснението принуди Sony да обяви миналата седмица, че отлага премиерата на своята конзола за игри PlayStation 3, която се предвижда да работи с Blu-Ray дискове.
Първото от серията нови устройства на Sony, плеъйрът BDP-S1, ще излезе през юли и ще струва около 1000 долара. Устройството ще има изход, който ще позволи на потребители с телевизионни приемници от първо поколение HD да гледат видео във формат Blu-Ray. Очаква се BDP-S1 да бъде съвместим със стандартните DVD-та и съществуващите приемници.
Компютърът Vaio RC на Sony, също се очаква на пазара през лятото. Това ще е първият компютър с вградена технология Blu-Ray и ще струва към 2300 долара. Потребителите на Vaio RC ще могат да редактират видео записи с висока дефиниция, след това да ги архивират и да ги записват на дискове с формат Blu-Ray. Освен това, моделът Vaio RC ще идва със софтуер, който ще позволява на потребителите да преобразуват видео в стандартни DVD формати.
Следващият месец Sony планира да пусне BD носители с капацитет 25GB. Цената на дребно на един такъв диск ще бъде между 20 и 25 долара. Дисковете с капацитет 50GB ще бъдат двуслойни и ще струват около 50 долара, според информации, изнесени в медиите от Sony.

Обявления от Sony
 Blu-Ray плейър
очаква се през юли на цена 1000 долара
 Blu-Ray компютър
ще излезе през лятото и ще струва не по-малко от 2300 долара
 Blu-Ray оптично устройство и носители
– устройството се очаква по-късно през годината, ще използва носители от 25 и 50 GB

По-късно през годината Sony ще пусне на пазара вътрешното оптично устройство BWU-100A, което ще работи с двата типа дискове – 25GB и 50GB. За около 30 минути то ще може да прави пълен запис на един диск с капацитет 25 GB. Цената на устройството BWU-100A още не е известна. Наскоро звеното за домашни забавления на Sony Pictures обяви, че от края на май т.г. ще започне да продава осем филми на BD, а следващия месец ще излязат и други заглавия. Филмовите студии, от своя страна, ще пуснат около 100 заглавия във формат Blu-Ray до края на годината, според някои източници.

Очевидно, Sony е решена да наложи бързо технологията Blu-Ray Disc. Анализатори прогнозират, че Blu-Ray ще има предимство пред HD DVD поради по-високия си капацитет. В подкрепа на Blu-Ray като DVD формат от следващо поколение е и фактът, че засега той е поддържан от повечето основни холивудски играчи. Допълнителн плюс е включването на формата в конзолата за игри PlayStation 3 на Sony.
Но не всички са единодушни относно бедещето на видео развлекателната индустрия. Някои анализатори смятат, че е още твърде рано да се сочи победител, тъй като в следващите две или три години няма да има продукти, които да окажат значително въздействие върху пазара. Най-благоприятният сценарий за потребителите би бил единият формат да отпадне. Така ще се намали объркването. Но изглежда и двата формата са готови да излязат на пазара и имат значителна поддръжка. Сключени са договори с производители и студия, готови са и лицензионните споразумения за защита на съдържанието. Финалът на състезанието вече е близо.

Коментар