Huawei се вижда като №1 доставчик на смартфони

Дори и без американския пазар ние ще бъдем номер едно в света, заяви Ричард Ю, ръководител на потребителското подразделение на Huawei (снимка: Huawei)

Китайската компания Huawei Technologies заяви, че може би ще се окаже най-успешният в света продавач на смартфони за 2019 година. Основание за това са рекордните продажби на компанията през миналата година, отбелязва Ройтерс.

Смелата прогноза контрастира с тази на пазарния лидер Samsung и други конкуренти като Apple, които маркираха отслабване на продажбите в Китай – най-големия пазар за смартфони, където търсенето отдавна се забавя и където икономическият растеж бележи най-ниските си темпове от близо три десетилетия насам.

Прогнозата е напук и на мерките на САЩ и други страни, които обвиниха Huawei в потенциален шпионаж и започнаха да ограничават достъпа на компанията до своите пазари. Huawei, от своя страна, заяви, че подобни твърдения са неоснователни.

Нашите клиенти ни имат доверие”, каза Ричард Ю, ръководител на потребителското подразделение на Huawei, на пресконференция за новите продукти в Пекин. „Единствено политиците се опитват да оказват натиск върху нас”.

Производителят съобщи за 50% скок в приходите от потребителски продукти до над 52 млрд. долара. Фирмата ще се опита да запази добрата си позиция с пускането през следващия месец на сгъваем смартфон, задвижван от новото, пето поколение (5G) чипсет.

Дори и без американския пазар ние ще бъдем номер едно в света”, каза Ю, позовавайки се на смартфон-поделението на Huawei. Миналата годна то е доставило 208 милиона телефона. „Вярвам, [че това ще е факт] най-рано тази година и най-късно следващата година“.

Коментар