Eмулатор възражда класически Mac игри и приложения

Потребителите на съвременни епълски компютри ще могат да си пускат с лекота класически Mac игри и приложения (източник: CC0 Public Domain)

Искате ли да стартирате класически Mac приложения, компилирани за серията процесори Motorola 68000, на вашата все по-модерна Mac OS X машина? Или може би бихте предпочели да ги пуснете на Raspberry Pi, или Android устройство? Има един проект за емулатор, който се опитва да постигне точно това: Advanced Mac Substitute (AMS)“, съобщава анонимен читател на ArsTechnica.

Софтуерът Advanced Mac Substitute е проект на дългогодишния Mac хакер Джош Джуран. Той иска да направи възможно стартирането на стар софтуер за Mac OS (до Mac OS 6) без нужда от Apple ROM или системен софтуер.

AMS използва набор от софтуерни библиотеки, които позволяват старите приложения за Mac да се стартират в рамките на операционната среда на хост-устройството, без нужда от съответната виртуална среда – хардуер и операционна система. И всичко това е с отворен код.

Получих демо на AMS от Джуран този уикенд. Той ми показа ранен опит да се накара играта LoadRunner да работи с емулатора – все още не е интерактивен. Версия на проекта, която може да бъде изтеглена от Github, включва приложение за екран „Добре дошли“, Mac Tic-Tac-Toe и анимация на NyanCat. Засега приложенията се стартират на команден ред и се изпълняват от софтуер за емулация“, твърди източникът.

Проектът е все още в съвсем ранен стадий и, според читателя, все още има много работа да се свърши по него. Въпросният AMS работи на Mac OS X до версия 10.12 – както на Intel, така и на PowerPC версиите на операционната система. Той обаче не е готов да борави с MacOS Mojave.

Коментар