Плашат със затвор „звездите“ за реклама в социалните мрежи

Съдебно преследване, глоби и затвор грозят знаменитостите, ако рекламират продукти в социалните мрежи, без да указват, че им се плаща за това (източник: CC0 Public Domain)

Британската агенция по конкуренцията и пазарите CMA заплаши със солидни глоби и дори затвор знаменитостите в социалните медии, които рекламират търговски продукти със свои постове, без да указват ясно, че правят това в замяна на финансови възнаграждения.

Шестнадесет звезди от социалните медии – певци, топмодели и влогъри – са се споразумели да променят начина, по който публикуват онлайн. Те ще трябва ясно да заявяват дали са получили заплащане или каквито и да било други форми на възнаграждение, например подаръци или заеми, за своите публикации.

Онлайн препоръките в социалните медии могат да рекламират, но могат и да заблуждават, казва CMA. Агенцията не е констатирала дали влиятелните личности са извършили нарушение на потребителските регулации, но казва, че всички те доброволно са решили да променят практиките си след проведено разследване.

ко обаче те не спазят споразумението, постигнато със CMA, звездите биха могли да бъдат изправени пред съда и да им бъдат наложени тежки глоби или дори лишаване от свобода до две години.

Наред с това агенцията е изпратила и предупредителни писма до редица други знаменитости, призовавайки ги да преразгледат своите публикации в социалните медии, съобщава BBC.

Коментари по темата: „Плашат със затвор „звездите“ за реклама в социалните мрежи”

добавете коментар...

  1. ха

    Демек да си декларират задължително неявните приходи, за да им се удържат данъци. А и освен това официалните рекламодатели към платформите да не са конкурирани от скрита реклама (вместо явно продуктово позициониране).
    Не съм привърженик на това което правят, но имайки предвид горе споменатото – определено действията им не са форма на рекет. Просто законите са калпави, а те се придържат към тях…

  2. мома Яница

    демек рекетче (а.к.а. данъче) за парите:)) хихи хаха хохо ц ц ц… 🙂

Коментар