Не достигат инженери за Sony в Япония

Sony инвестира активно в изследвания и разработки, но в Япония не достигат специалисти за компанията (снимка: Sony)

Sony и други японски компании се натъкват на недостиг на висококвалифицирани специалисти в родината си. В някои отрасли свободните позиции превишават многократно броя на кандидатите.

За да се справи с дефицита на кадри, Sony, която контролира над 50% от световния пазар на датчици за изображения, се насочва към изграждане на центрове за изследвания и разработки (R&D) в чужбина, отбелязва Nikkei.

Наскоро компанията отвори R&D център в САЩ, а в близките 2-3 години се очаква да създаде подобен център и в Европа. Увеличаването на екипа от разработчици и наличието на местен инженерен ресурс ще помогнат на Sony да отговори по-пълноценно на изискванията на клиентите.

Японският производител не е склонен да отстъпва позиции на пазара на датчици за изображения на конкуренти от Китай и Южна Корея. В близките три години Sony ще инвестира около 5,47 млрд. долара в производство на CMOS датчици за смартфони и друга електроника, като това поражда и нужда от още кадри.

Освен Sony с недостиг на висококвалифицирани специалисти се сблъскват и други японски компании. Статистиката сочи, че в някои сектори на икономиката се търсят многократно повече специалисти, отколкото са наличните кадри.

Коментар