Студио Вагабонд спечели геймърски хакатон в Габрово

Хакатонът в Габрово тази година бе на тема „Какво означава домът за теб?“ (снимка: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово)

Отборът на „Студио Вагабонд“ спечели първата награда на „Gabrovo Game Jam 2019“, който се провежда за трети път като част от най-големия хакатон за разработка на игри в света – GlobalGameJam.

Стефан Стойчев, Цанислав Павловски и Илия Неделчев впечатлиха журито с играта „House of Gabrovians“, която бе в най-завършен вариант, с много логика, предвиждане на следващия ход на противника и с включени в нея габровските символи.

Втора награда получи отбор „Cat Vaders“ в състав: Радостин Лефтеров, Цветислава Лавчиева и Златомир Христов. Всички те са студенти в Габровския технически университет в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Трета награда бе поделена между два отбора – „Малкият отбор“ с единствен участник Александър Николаев, и „Отбор Г А В“ с участници Адриян Ибовски, Виктор Венков и Георги Христов.

Екипът на Студио Вагабонд впечатли журито с играта „House of Gabrovians“ (снимка: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово)

Надпреварата тази година, подкрепена от технологичната компания Acronis, бе на тема „Какво означава домът за теб?“. В рамките на две денонощия 8-те отбора в хакатона разработиха игри до ниво прототип. За първи път бяха предадени цели 7 завършени игри. Повечето отбори наблегнаха на това играта им да да бъде разбираема, без да зависи от език (текст/реч).

Много от участниците в хакатона бяха от Габрово, но имаше и такива, пристигнали специално от Поморие и Атина. Част от тях, участвали и в други подобни надпревари, споделиха, че „Gabrovo Game Jam 2019“ е бил най-забавният и с изключително приятелска атмосфера хакатон, на който са присъствали.

Единствената настолна игра, разработена по време на „Gabrovo Game Jam 2019“, бе „НА СМЕТка“ – с екологична насоченост, в частност разделното събиране и рециклиране на отпадъци. Играта набляга на образователния елемент и предстои нейното доразвиване.

Коментар