AMD затвърди възхода си с ръст на приходите и печалбата

„2018-та беше нашата втора поредна година на значителен ръст, спечелване на пазарен дял, увеличен брутен марж на печалбата и подобрена доходност”, заяви д-р Лиса СУ, президент и СЕО на AMD
(снимка: AMD)

Приходи от 6,48 милиарда щатски долара отчете AMD за фискалната 2018 година. Това е ръст от 23%, или над 1,2 млрд. долара, спрямо същия период на предходната година.

Нетната печалба на разработчика на чипове възлиза на $337 милиона, в сравнение с $33 млн. чиста загуба в предходната година, а всяка акция на AMD носи печалба от $0,32.

Финансовият отчет включва и резултатите за четвъртото тримесечие на фискалната 2018 г. В този период AMD отчита приходи от $1,42 милиарда (6% ръст), нетна печалба $38 милиона и печалба на акция от $0,04.

„2018-та беше нашата втора поредна година на значителен ръст, спечелване на пазарен дял, увеличен брутен марж на печалбата и подобрена доходност, дължащи се на нашите високопроизводителни продукти”, коментира резултатите каза д-р Лиса СУ, президент и СЕО на AMD.

Тя подчерта двойното увеличение на доставките на сървърни EPYC процесори и рекордните продажби на GPU за центровете за данни през тримесечието.

„Независимо от турбулентността на пазара на графични карти, 2019 се очертава като още една вълнуваща година за нас с пускането на най-широкия и конкурентен продуктов портфейл, с новото поколение 7-нм Ryzen, Radeon, и EPYC продукти”, добави Лиса Су.

Средната продажбена цена на процесор (ASP) на AMD бележи ръст в годишен план и се дължи на продажбите на чипове Ryzen. Показателят ASP се покачва и за GPU-тата, сочи още финансовият отчет.

За текущата 2019 година AMD очаква висок едноцифрен процентен ръст на приходите, дължащ се на продажбите на Ryzen, EPYC и Radeon GPU за информационни центрове, вкл. 7-нм продукти.

Коментар