ЕС очаква Иран да ускори кибер шпионажа

Европейският съюз смята „спонсорираните от държавата хакери” за една от най-големите заплахи за цифровата сигурност на блока (източник: CCO Public Domain)

Иран вероятно ще разшири дейността си по кибер шпионаж, тъй като отношенията на страната със западните сили се влошават, заяви наскоро агенцията за цифрова сигурност на Европейския съюз.

Ирански хакери стоят зад няколко кибер атаки и онлайн кампании за дезинформация през последните години, смята агенцията. Този месец Европейският съюз наложи първите си санкции срещу Иран, след като световните сили постигнаха през 2015 г. споразумение за ядрената програма на Техеран в отговор на иранските тестове с балистични ракети и убийства в Европа.

„Новоналожените санкции срещу Иран вероятно ще подтикнат страната да засили дейностите, свързани с кибернетични заплахи и спонсорирани от държавата, с цел постигане на нейните геополитически и стратегически цели на регионално ниво”, се казва в доклад на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA), цитиран от Ройтерс.

Агенцията смята „спонсорираните от държавата хакери” за една от най-големите заплахи за цифровата сигурност на блока. Според доклада на ENISA, Китай, Русия и Иран са „трите най-способни и най-активни кибер актьори, свързани с икономическия шпионаж”.

Трите страни категорично отричат твърденията на САЩ, че техните правителства провеждат кибер атаки. Високопоставен държавен служител от Иран отхвърли тезата, като подчерта, че „всичко това е част от психологическата война, започната от Съединените щати и техните съюзници, срещу Иран”.

Коментари по темата: „ЕС очаква Иран да ускори кибер шпионажа”

добавете коментар...

  1. Saevar

    do Anonymous
    този пример “iq by country map” няма нищо общо със компютърните науки, понеже не е цялата нация да стои на компютрите и да хаква, давам пирмер, най-добрите антивирусни идват от източна Европа (“ESET”, “BitDefender”, “Kasperski”) , най-добрата ОС идва пак от източна Европа (Линукс) голяма част от иновациите които идват от Щатите са всъщност мислени от източно-европейски имигранти… Япония и Южна Кореа като са над Китай в “iq by country map” да не би да са известни с някакви изумителни сайбер знания …, аз ходя понякога в подземни руски форуми и там съм намирал много яки ненормални работи относно хаквания, експлойти и скриптове..

  2. ха

    То средното ниво на интелигентност не е от никакво значение. По-важно е количеството достатъчно интелигентни, което е коренно различен показател. Ето например в България нивото на интелигентност на циганите е почти нула и така влияе на драстичното снижение на средната стойност на общия показател.

  3. Anonymous

    ЕС прави пропаганда с тази статия.Иран не е най – високо технологичната страна от тези, които обявяват за противници и врагове. И би трябвало да не е никакъв проблем за ЕС да блокира опитите им. Китайците са по – добри от източноевропейците. Най малкото, защото средния им коефициент на интелигентност е с около 15 точки по – висок. А това има значение в тези неща. Сийвър, пусни в гугъл картинки търсене за “iq by country map” И ще останеш доста озадачен, вероятно. И, да спомена само, изследването не е на китайци, в повечето случаи, а на северноамерикански и европейски психолози 😉

  4. гост

    за кибер шпионаж трябва да си от производители на софтуер, хардуер, да можеш да си правиш собствени сюпер компютри и поне малко да имаш влияние върху световния пазар и интернет трафик. Някой да е видял някакви ирански ит продукти в света че да представляват някаква заплаха. Не съм за тия молли, но ми звучи доста тъпо за създаване на изкуствени заплахи като има реални.

  5. Saevar

    който може го може, Китай имат огромно звено за това и винаги могат да деплойнат още ако трябва дори и знанията им да не са на толкова голямо ниво като на източно-европейците, за Иран незнам точно как са но не съм виждал нищо супер иновативно от тяхна страна относно хаквания.. за руснаците знам че са едни от най-добрите и то защото техните подземни-хакерски форуми са много богати на информация която се обменя между самите хакери и така постоянно еволюират…

Коментар