Tesla подготвя за производство Model Y

През следващата година Tesla ще започне производството на нов електромобил (източник: Tesla)

Model Y, джипът на компанията за електромобили Tesla, ще влезе в серийно производство до края на 2020 г. Това става ясно от писмо на американската фирма до нейните акционери, разпратено в сряда.

Иновативният автомобилен производител все още не е показал прототип на превозното средство, но от компанията заявиха, че тази година ще започне калибрирането на машините за предстоящия производствен процес.

За разлика от другите електромобили на Tesla, Model Y най-вероятно ще се произвежда в „гигафабриката“ на компанията, разположена в Невада.

Илон Мъск очаква продажбите на Model Y да надхвърлят тези на Model 3. Oт Tesla също така предвиждат, че разходите по производство на Model Y ще бъдат значително по-ниски спрямо тези на производствената линия на Model 3 във Фримонт, Калифорния.

Новата линия ще бъде изградена на същата платформа и освен това Model Y ще споделя 75% общи компоненти с Model 3. В допълнение, самият производствен процес на Model Y ще бъде по-бърз.

Производството на Model Y в гигафабриката би трябвало да намали рисковете, а също така да спести пари от транспорта на части от Невада до Калифорния, където се сглобяваше Model 3.

Тази година наистина ще бъде вълнуваща за Tesla. Model 3 ще стане глобален продукт, рентабилността на нашият бизнес ще бъде устойчиво позитивна, нашата нова гигафабрика в Шангхай ще започне производство на коли, а ние ще пристъпим към калибриране за производството на Model Y“, се казва още в писмото до акционерите.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

Коментари по темата: „Tesla подготвя за производство Model Y”

добавете коментар...

  1. Yo

    Колко от този акционерски булшит е верен, предстои да разберем. Надявам се да е верен, но това с гигафабриката вече го слушахме веднъж, а после се оказа, че не работи.

Коментар