Супер-тънки листове могат да зареждат телефони

Обкръжаващите ни Wi-Fi сигнали могат да изпълнят един офис с повече от 100 микровата енергия, която е готова да бъде „изядена“ от „лакомите“ за електричество устройства около нас (източник: CC0 Public Domain)

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали супер-тънки, гъвкави материали, които абсорбират вълните на безжичния интернет и други електромагнитни излъчвания във въздуха и ги превръщат в електричество.

Водещият изследовател Томас Паласиос обясни, че пробивът проправи пътя за въвеждането на покрития, които могат да събират енергия от околната среда, за да захранват електронни устройства – като се започне от покривки за маси и се стигне до фасадни облицовки, всички те биха могли да извличат енергия от околната среда и да захранват джаджите ни.

Паласиос и колегите му свързали гъвкава антена с гъвкав полупроводников слой с дебелина само три атома. Те установили, че антената улавя Wi-Fi сигналите и други радиочестотни излъчвания и ги превръща в променлив ток. Той се подава на полупроводника от молибденов дисулфид. Там се превръща в прав електрически ток.

Филмът от молибденов дисулфид може да се произведе на листове чрез промишлени ролкови машини, което означава, че подобни устройства могат да бъдат достатъчно големи, за да улавят полезни количества енергия, отбелязва Гардиън.

Обкръжаващите ни Wi-Fi сигнали могат да изпълнят един офис с повече от 100 микровата енергия, която е готова да бъде „изядена“ от „лакомите“ за електричество устройства около нас. Системата на MIT има ефективност между 30% и 40%, произвеждайки около 40 микровата, изложена на сигнали, носещи 150 микровата – при лабораторните тестове.

Не звучи много в сравнение с 60 вата, от които компютърът се нуждае, за да работи, но все пак можете да направите много неща с толкова енергия“, казва Паласиос. „Могат да се проектират широка гама от сензори за мониторинг на околната среда или за химическо или биологическо наблюдение, които работят при един микроват захранване“.

Коментари по темата: „Супер-тънки листове могат да зареждат телефони”

добавете коментар...

  1. Радико

    И това откритие няма да види бял свят. Това има огромен потенциал за стелт технология.

  2. ~

    Системата на MIT има ефективност между 30% и 40%

    произвеждайки около 40 микровата, изложена на сигнали, носещи 150 микровата – при лабораторните тестове.

    40/150 = 26% в лаборатория ; а в реално ?

Коментар