Захранващ модул черпи енергия от електромагнитния шум

Електромагнитният шум буквално „се носи във въздуха“ около нас
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската корпорация Sony Semiconductor Solutions (SSS) разработи модул, който преобразува електромагнитен шум в енергия за захранване на устройства за интернет на нещата (IoT). Този компактен модул с размери 7×7 мм може да осигури непрекъснато захранване на IoT устройства, дори когато източниците на електромагнитно излъчване не се използват активно. Въпреки факта, че технологията все още е в етап на разработка, потенциалът ѝ за приложение в различни индустрии е голям.

В днешно време IoT устройствата стават все по-популярни и сложни, поради което на преден излиза въпросът за тяхното захранване. Модулът на Sony извлича енергия от електромагнитния шум, който буквално „се носи във въздуха“ около нас. Шумът идва от домакински и индустриални устройства, включително осветителни тела, автомобили и дори асансьори.

Технологията се основава на използването на метални части на IoT устройството като антена. Тя прихваща електромагнитни вълни в диапазона от няколко херца до 100 MHz. След това специална токоизправителна верига преобразува уловените вълни в електрическа енергия. По този начин IoT устройства, които консумират енергия от няколко микровата до няколко миливата, могат да получат необходимата мощност.

Едно от основните предимства на новата технология е нейната непрекъсната работа. Дори ако устройствата, които генерират електромагнитен шум, са изключени или не се използват активно, модулът продължава да извлича енергия, тъй като шумът все още е налице. Това отличава новата технология от алтернативните методи, които разчитат на слънчева енергия или температурни промени, и я прави идеално решение за много случаи на употреба, включително в промишлени съоръжения, офиси, домове и дори на открито.

Модулът на Sony за преобразуване на електромагнитни смущения в енергия
(снимка: Sony-Semicon)

Тъй като технологията непрекъснато събира електромагнитен шум, тя може също да определи вътрешното състояние на дадено електронно устройство въз основа на промените в нивото на генерирания електромагнитен шум. Това означава, че може да се използва за наблюдение на нормалното функциониране на осветителни тела или за прогнозиране на повреди на устройства в производството, като например роботи с вградени двигатели.

Въпреки впечатляващия потенциал на новата технология, тя все още не е готова за комерсиална употреба. Sony планира да си сътрудничи с партньори от различни индустрии, за да разработи продукти, базирани на технологията. Компанията вярва в широкия спектър от приложения на новия модул, който може да направи революция в захранването на IoT устройства.

Коментар