Телеком-захранването коства все повече разходи

Захранването на телекомуникациите коства все повече разходи
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на енергийни системи за телекомуникациите ще нарасне от 3,9 милиарда долара през 2022 г. до 5,4 милиарда долара до 2027 г., прогнозира MarketsandMarkets. Това ще означава среден годишен темп на растеж от 7,1% за въпросния период.

Ключовите фактори, водещи растежа на този пазар, ще включват увеличаване на броя на единиците телекомуникационна инфраструктура в отдалечени райони, нарастващото разпространение на телекомуникационни услуги и постоянно растящият трафик на данни.

Наред с това влияние ще имат повишаването на осведомеността за намаляването на въглеродните емисии от телекомуникационните енергийни системи, нарастващото навлизане на хибридни енергийни системи, технологичният напредък в клетъчните мрежи, нарастващото използване на захранващи устройства, базирани на GaN, с еволюцията на 5G технологията.

Генераторите представляват най-големия пазарен дял в телекомуникационната енергийна система през 2021 г. Тъй като те са най-често срещаните източници на „преносима” енергия, а най-конвенционални са дизеловите генератори, именно последните заемат най-големия пазарен дял.

Енергийните системи за телекомуникационни мрежи в сценария на „лоша връзка към мрежата” ще продължат да формират най-големия пазарен дял през прогнозния период.

Така наречената „лоша връзка към мрежата” е нещо, характерно за отдалечени, труднодостъпни райони и такива с тежък географски характер. На такива места повечето телекомуникационни енергийни обекти не могат да разчитат на постоянно налична електроенергия и лошото състояние на захранването преобладава. Това е причината, поради която „лошата връзка към мрежата” формира най-големия пазарен дял при енергийните системи за телекомуникационни инфраструктури.

От гледна точка на географско разпределение се очаква Азиатско-тихоокеанският регион да държи най-големия дял от пазара на телекомуникационните енергийни системи във времето до 2027 г. – 43,9%. Причината за това е очевидно големият брой от населението, което представлява много голям брой мобилни абонати.

Коментар