AI компании обещаха етичен изкуствен интелект

ИТ бизнесът ще се опита да постави изкуствения интелект на етични основи
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпросът за етиката на изкуствения интелект вълнува все повече обществото, на фона на неконтролируемото проникване на AI технологиите в бизнеса и живота на хората. Една инициатива на водещи разработчици дава надежди за обуздаване на изкуствения интелект.

Осем технологични компании, включително Adobe, IBM, Nvidia, Palantir, Salesforce и Stability, поеха доброволен ангажимент към Белия дом да разработват етични системи с изкуствен интелект, съобщи Вашингтон Пост.

По-рано седем други големи разработчици поеха подобен ангажимент. Очаква се инициативата на ИТ бизнеса да помогне за намаляване на рисковете, свързани с изкуствения интелект. В същото време политиците във Вашингтон обсъждат принципи за регулиране на тези технологии.

Към днешна дата 15 от най-влиятелните компании в САЩ доброволно са се ангажирали с разработването на етични AI системи. Това включва технология за идентифициране на изображения, създадени от изкуствен интелект, и споделяне на данни, свързани с безопасността на AI системите, с правителството и учените.

Междувременно в Конгреса се работи за създаване на правила за изкуствения интелект. Днес лидерът на мнозинството в Сената Чарлз Е. Шумър ще проведе среща, посветена на този въпрос, с изпълнителните директори на Tesla и Meta – Илон Мъск и Марк Зукърбърг, както и с други представители на технологичната индустрия и активисти за правата на човека.

Освен това началникът на кабинета на Белия дом Джеф Зиентс ще се срещне с представители на Adobe и други компании, за да обсъдят ползите и рисковете от изкуствения интелект.

Коментар