Ще минат ли Windows лаптопите към Arm? Идва бърз Snapdragon 8cx Gen 4

Snapdragon 8cx Gen 4 може да отвори вратата за масовите лаптопи с Windows операционна система и Arm процесор (снимка: Qualcomm)

След прехода на Apple от Intel към Arm процесори в своите компютри, пред същия избор може да се изправят и производителите на Windows лаптопи. Нов Snapdragon чип на Qualcomm е способен да даде тласък на промяната, тъй като е по-бърз дори от Apple M2.

Едночиповата система Snapdragon 8cx Gen 4 e първата SoC от Qualcomm с процесорни ядра Oryon. Според наличните информации, тази платформа ще бъде малко по-добра като производителност от Apple M2.

Новата SoC е огромeн скок спрямо всичко, което Qualcomm е пускал досега, и наистина може да отвори вратата за масовите лаптопи с Windows операционна система и Arm процесор. Разбира се, за да стане това, всичко със софтуера също трябва да е наред.

Snapdragon 8cx Gen 4 се очаква следващата година след дебюта на Apple M3. Първоначално Qualcomm казваше, че подобна платформа ще се използва както в лаптопи, така и в смартфони, но след това компанията престана да споменава втората точка.

Според публикация на SemiAccurate, основният проблем на новата SoC се крие именно в нейните производителни ядра и тяхната приложимост в мобилните компютри.

Факт е, че ядрата Oryon са базирани на технологии от Nuvia, която Qualcomm закупи. Първоначално тази архитектура беше насочена към сървърния сегмент, така че за Qualcomm една от основните задачи е да адаптира архитектурата за използване в мобилни компютри.

Коментар