Автономна камера може да снима цяла вечност

Прототипът на вечната камера бе представен от изследователи на Лабораторията по компютърно зрение към Колумбийския университет (снимка: Computer Vision Laboratory)

Прототипът на вечната камера бе представен от изследователи на Лабораторията по компютърно зрение към Колумбийския университет (снимка: Computer Vision Laboratory)

Учени от Колумбийския университет създадоха първата в света енергийно автономна, напълно самостоятелна откъм захранване видео камера. Тя е способна да записва изображения буквално вечно, съобщи GreenTech.bg. Теоретично, устройството може да снима безкрайно дълго, благодарение на вътрешен механизъм, който продължава да зарежда камерата по всяко време.

Прототипът, дело на изследователи от Лабораторията по компютърно зрение, е изграден върху една много проста концепция. Цифровите фотоапарати и соларните панели, макар да имат съвсем различни цели, се нуждаят от светлина. Комбинирането на двете технологии може да създаде постоянно записващо устройство, което не изисква батерии или външен източник на захранване. Достатъчно е в близост да има постоянен поток от светлина.

Ключът към новата видео камера е полупроводниково устройство, наречено фотодиод, което позволява превключване между две сензорни функции – фотопроводяща за заснемане на изображения и фотоволтаична за зареждане на камерата. Снимачното устройство трябва първоначално да бъде захранено с помощта на външен източник при 2,74 V, но след това може да работи самостоятелно безкрайно дълго.

Истина е, че тази камера надали ще създаде най-добре изглеждащите снимки, коитo можем да си представим, но със своята уникална способност тя би била идеална за мониторинг в горите и джунглите, където да „наблюдава” диви животни, трудни за виждане от човека, или пък да се използва като охранителна камера.

Коментари по темата: „Автономна камера може да снима цяла вечност”

добавете коментар...

  1. bobo

    ех да имам такава камера, да си правя селфита и да качвам и качвам във фейса

Коментар