Visa въвежда токенизация в цяла Европа

Токенизацията защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени

Токенизацията защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени

Токенизацията ще бъде в сърцето на новите решения за мобилни разплащания в Европа. Тази технология е определяна като един от най-добрите налични методи за защита на личните данни и превенция на измамите, съобщиха от Visa Европа по време на форума „CEEDS by Webit”.

Новата услуга е достъпна за финансовите институции в Европа от средата на април 2015 г., обяви Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. Услугата трябва да посрещне нарастващите нужди на потребителите за сигурни разплащания през смартфони и други преносими устройства.

Токенизацията защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на транзакция, без да се разкриват действителните данни за сметката.

Когато потребителите използват мобилното си устройство, за да платят безконтактно при търговец, за осъществяване на транзакцията се предоставя токен вместо данни за сметката.

Услугата подпомага непрестанната борба срещу измамите, като дава възможност на финансовите институции да контролират начина, по който могат да се използват токените – например токен, генериран за безконтактно разплащане, не може да бъде използван при онлайн покупка.

В случай че мобилното устройство бъде загубено или откраднато, използването на токена може лесно и бързо да бъде преустановено, уточниха от Visa.

Коментар