Засечен е опасен вирус за Android устройства

Android.Toorch.1.origin включва платформа, която показва реклами на екрана на заразеното устройство

Android.Toorch.1.origin включва платформа, която показва реклами на екрана на заразеното устройство

Зловредна програма застрашава потребителите на Android устройства, алармира антивирусната компания Dr.Web.

Троянецът Android.Toorch.1.origin може невидимо за потребителите да инсталира и изтрива приложения, да показва реклама и да събира данни за заразените устройства.

Вирусът се крие в приложение за постоянно включване на фотосветкавицата (функция „фенерче”) и се разпространява чрез популярни сайтове-каталози за софтуер. Зарежда се на смартфона или таблета с помощтна на различни рекламни модули.

Веднъж инсталиран на потребителското устройство, вирусът се свързва със сървър на кибер престъпниците и започва да им изпраща информация за заразения смартфон/таблет от рода на време и местоположение, IMEI-идентификатор, наличие на root-достъп и др.

Android.Toorch.1.origin включва също рекламна платформа Adware.Avazu.1.origin, която показва реклами на екрана на заразеното устройство всеки път, когато потребителят инсталира едно или друго приложение.

Dr.Web предлага специален инструмент за борба с Android.Toorch.1.origin. След изтриване на вируса може да се наложи наново получаване на root-привилегия.

Специално за аудиторията на TechNews.bg антивирусният разработчик предлага възможност за безплатно ползване на пълна мобилна защита чрез софтуера Dr.Web Mobile Security в продължение на три месеца. За целта е необходимо единствено да въведете ключова дума tn-drweb на уеб страницата http://www.drweb.com/kod. Промоцията е валидна до 10 май тази година.

Коментари по темата: „Засечен е опасен вирус за Android устройства”

добавете коментар...

  1. Мирака

    Каквато и ОС да се ползва, никой не може да спаси потребителя от собствената му глупост да инсталира неизвестни приложения и да се съгласява с правата, който изискват.

  2. Мун

    БМ – да не смяташ, че са толкова прости вирусите.
    Каква е логиката да се пуска вирус само с едно име на приложение след като могат под много различни имена да върви, за да бъдат по-добре и по-качествено покрити и обслужени потребителите. 🙂

    Време е да се пробва нещо различно като например: Ubuntu Touch, Firefox OS или Tizen.

    Само да не се слагат и ползват антивируси, защото това са най-големите вируси, които доброволно и легално се инсталират от повечето хора.

  3. БМ

    Всичко разбрах, само не стана ясно кое от хилядите приложения фенерче е това, което заразява?
    Не е зле да се каже точното приложение, че да знаем от кое да се пазим. 🙂
    Аз за фенерче гледам приложението да е няколко кБ и ми е чудно какви са тези приложения по 2-3-5 и МБ за едно палене на светкавицата.

  4. Mamba

    Nice ))

Коментар