Технологичните компании може да изместят банките

До 5 години българите ще извършват плащанията си чрез мобилни телефони, смята изпълнителният директор на Auka Даниел Дьодерлайн (източник: Bloomberg TV Bulgaria)

Много от световните технологични лидери вече имат лиценз, който им позволява да извършват плащания от името на клиентите си, както и да съхраняват средствата им, разказа изпълнителният директор на Auka Даниел Дьодерлайн в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Такъв лиценз получи и Alipay, част от Alibaba Group. „Чрез този лиценз за електронни пари те могат да съхраняват средства, да извършват плащания от ваше име – това позволява на такива компании да оперират във всяка страна от ЕС и до голяма степен могат да заменят банковите услуги чрез новата регулация за електронните плащания – PSD2“, коментира Дьодерлайн.

Той припомни, че Alipay публично заяви намеренията си да обслужва китайски туристи и да позволи на местните магазини в цяла Европа да приемат плащания от тези туристи. „Но мисля, че целта е по-мащабна. Изглежда, че Alipay е навлязла във всеки регион и страна. Компанията е амбициозна и обслужва около 800 млн. потребители“, заяви изпълнителният директор на Auka.

Дьодерлайн отбеляза, че Apple също разширява функциите на своята услуга Apple Pay, за да се конкурира с Alipay.

Промените от PSD2 регулацията ще доведат до други промени. Отделни търговци също ще могат да представят разплащателни услуги. Новата услуга позволява на много търговски компании да се свързват с вашата банкова сметка“, поясни експертът.

По неговите думи, до 5 години българите ще извършват плащанията си чрез мобилни телефони. „Всички с изключение на банките ще спечелят от навлизането на технологичните гиганти в разплащателния бизнес“, заключи Даниел Дьодерлайн.

Коментар