Щедър Илон Мъск подарява всички патенти на Tesla

Илон Мъск не вярва в патентите – според него, полза от тях извличат не изобретателите, а гигантските корпорации (източник: Tesla видео)

Всички патенти на Tesla стават публично достъпни за всички желаещи да ги ползват без никакви лицензни такси, обяви шефът на компанията Илон Мъск, ръководен от стремежа си да направи света по-чист.

В блог публикация Илон Мъск казва, че Tesla няма да предявява никакви патентни искове към онези, които използват добросъвестно технологиите на Tesla.Това е удивителен жест в епоха, когато компаниите защитават в своите граници всеки малък напредък в технологията и често водят съдебни битки помежду си.

Илон Мъск твърди, че неговата компания Tesla мисли за спасението на света от климатичните промени и прави всичко възможно за развитие на технологиите за електромобили.

В духа на движението за отворен код, Tesla дори е премахнала стената от патенти в лобито на централния си офис в Пало Алто, съобщава още шефът на компанията.

Нещо повече, Илон Мъск казва, че не вярва в патентите, полза от които извличат не изобретателите, а гигантските корпорации и техните юристи. Според него, патентите потискат и задушават прогреса.

Но Tesla ще се противопоставя открито на компании, които използват нейните патенти, а след това продават своите продукти на по-високи цени, зарича се Мъск. Той се надява, че и други компании ще поемат по същия път, за да създават нови технологии с по-бързи темпове.

Коментари по темата: „Щедър Илон Мъск подарява всички патенти на Tesla”

добавете коментар...

  1. гого

    tiiwee -> kerui
    а може и
    kerui tiwee
    … по просто.
    ARM HiSilicon 😉
    Пустия му изток! Добре, че почиват 20 дена

  2. Anonymous

    Навремето едни говореха така за позитивност към Епъл. Докато не се оказа, че се опитали да патентоват правоъгълен четириъгълник и тъч скрийн, измислен в канадски университет 15 – 20 години преди тях. После осъдиха самсунг за 1 милярд и когато се наложи те да плащат на Самсунг 1 милярд обама, всеизвестнбият лауреат на нобел за мир им опрости плащанията за кражбите на патенти… Та така 😉

  3. Anonymous

    За втори път??? Той нали вече ги подари на човечеството и каза, че благодарение на тях ще има бум в развитието на технологиите за потребителите. А се оказа, че двигателите, батериите и контролерите за зареждането им са проектирани и се разработват в Китай… Сега да не би да подарява ракетните си патенти?

  4. Аман

    Въй възторгнах са!

  5. Да имахме такъв Българин, но уви..

    Иноваторът, космически революционер, моят идол! Велик!

  6. Огнян Пеев

    Велик!

  7. Фофу

    nikoi 03/02/2019 12:00 За късмет поне свобода на словото запада успя да откупи от куманистическите велможи. Така, че докато мога ше казвам каквото си искам. Другото … ти сам си го казал.

    Fishcake аз нямам проблем. Проблемът е твой и на разните други червени баби и се харакеризира с това, че много избесняват когато някой ги засече след като са си изпели опорните точки и са потрили доволно ръце.

  8. Fishcake

    Най-позитивният човек 🙂

  9. Fishcake

    Фофу, на теб все комунисти са ти в устата. Я кажи тъжната си история, братле, че вече става любопитно каква ти е травмата.

  10. nikoi

    Ако имате да казвате нещо позитивно кажете го, другото си го заврете отзад.

  11. Фофу

    Има едни демагози, стари отработени куманяги на които девизът е: Като не можем да сме им на нивото, дай да ги оплюем.

  12. Anonymous

    Ако имаше бог на демагогията, щеше да се казва Илон 🙂

Коментар