GSMA прави кризисна среща заради Huawei

Много оператори разчитат на телеком оборудването на Huawei за изграждане на новите си 5G мрежи (снимка: Huawei)

Индустриалната организация на компаниите от сферата на мобилните комуникации GSMA предложи на своите членове да се съберат на кризисна среща, на която обсъдят възможността китайският доставчик Huawei да бъде изваден от ключови пазари, поради опасения, че подобно развитие може да върне операторите с години назад.

Европейската комисия вече обмисля фактическа забрана за мрежовото оборудване на Huawei при изграждането на 5G мобилни мрежи от следващо поколение в рачмките на ЕС. Основанието са опасенията за сигурността.

Генералният директор на GSMA Матс Гранрид написа до членовете предложение дебатът около Huawei да бъде включен в дневния ред на следващото заседание на съвета, заяви говорител на федерацията, цитиран от Ройтерс.

Срещата ще се проведе в края на февруари в кулоарите на Световния мобилен конгрес – най-голямото годишно събитие на индустрията, което ще се проведе в Барселона. „Това трябва да бъде потвърдено”, добави той.

Някои страни, сред които Съединените щати и Австралия, вече ограничиха участието на Huawei в изграждането на мобилни мрежи от следващо поколение. Техните решения се основават на опасенията, че оборудването на компанията може да съдържа „задни врати”, които позволяват кибер-шпионаж.

Наред с това редица правителства се притесняват, че Националният закон за разузнаването в Китай изисква от компаниите и хората в страната да сътрудничат в усилията за шпионаж.

Huawei, лидер на световния пазар с годишни продажби от над 100 млрд. долара, отрича съществуването на въпросните „задни врати”. Компанията и нейният основател Рен Женгфей многократно отричат, че техниката им позволява шпионаж в полза на Китай.

Много оператори разчитат на телеком оборудването на Huawei за изграждане на новите си 5G мрежи. Една фактическа забрана би била сериозна спънка за цялата индустрия на комуникациите.

Deutsche Telekom, най-голямата европейска телекомуникационна компания, заяви, че ако трябва да изхвърли оборудването на Huawei от съществуващите си мрежи, това може да забави плановете й за въвеждане на нови услуги с две до три години. Наред с това ще пострадат и свързани индустрии като безпилотните автомобили и медицината.

Коментари по темата: „GSMA прави кризисна среща заради Huawei”

добавете коментар...

  1. незнайко

    Що?! Ми щото са подлоги.

  2. Anonymous

    Колко са жалки и смешни. Не просто 2-3 години, а направо 20 – 30 години та дори и повече ще изостанат без електрониката, производствота и технологиите от страните в Азия.

    Тези подлоги що не погнат шпионския софтуер на Microsoft, масово ползуван като Windows повсеместно банки, частни и държавни администрации са на колене? За разлика от хуявея без който не можем за Windows пък има достатъчно алтернативи с отворен код и е напълно заменим. Обаче подлогите се занимават с хуявея.

Коментар