Всяка трета компания е атакува от криптомайнери

Криптомайнерите вече заемат първите места като най-активни заплахи (източник: CCO Public Domain)

Повече от една трета (37%) от компаниите по света са атакувани през миналата година от т.нар. криптомайнери – в случая хакерски програми, които се опитват да добиват виртуална валута, ползвайки чужди компютърни ресурси, сочи анализ на Check Point Software Technologies.

Именно криптомайнерите заемат първите четири места в класацията на най-активните заплахи за кибер сигурността през 2018 г. Въпреки рязкото поевтиняване на криптовалутата, една пета от компаниите (20%) са атакувани от криптомайнери всяка седмица.

Този злонамерен софтуер еволюира напоследък, като се възползва от уязвимости на високо ниво, преодолявайки „пясъчниците“ и други защитни механизми, за да постигне по-висока ефективност на заразяване. Една трета от компаниите са атакувани от мобилни криптомайнери, а трите основни заплахи са били насочени към Android устройства.

През миналата година са регистрирани няколко случая, при които мобилният злонамерен софтуер е бил предварително инсталиран на устройствата, а приложения, достъпни в официалните онлайн магазини, се оказали фактически скрит вредоносен софтуер.

18% от организациите са атакувани от ботове, които се използват за извършване на DDoS атаки и разпространение на други вредоносни програми. Почти половината от компаниите (49%), подложени на DDoS атаки, са били заразени от ботнети.

Експертите отчитат намаляване на дела на криптиращите програми-изнудвачи (рансъмуер) през миналата година. Тяхното използване е намаляло рязко, засягайки само 4% от организациите в световен мащаб.

Коментар