Гимназия в Сливен се сдоби с модерна техника

Учениците от Професионалната гимназия по механотехника ще се обучават на нов CNC струг LT580-1000 със система за управление на Siemens SINUMERIK 828 (източник: Siemens България)

С нов, модерен учебен кабинет започна 2019-та година за учениците от Професионалната гимназия по механотехника в град Сливен. Кабинетът е създаден и оборудван по идея на ЗММ-Сливен в партньорство със Siemens България.

Учебният кабинет вече разполага със съвременен CNC струг LT580-1000, произведен от ЗММ-Сливен, и система за управление SINUMERIK 828D, доставена от Siemens България. Освен това учениците ще имат достъп до нова компютърна зала с 8 работни места, оборудвани със специализирания софтуер на Siemens за обучение за работа с управления на металорежещи машини – SINUTRAIN.

Двама преподаватели от гимназията вече са преминали обучение за работа със софтуера в Технически университет – Габрово, съобщиха от офиса на германската компания у нас.

Проектът е част от инициатива за въвеждане на дуално обучение в Сливен, подкрепяна от местния бизнес. Целта е да се повиши квалификацията на учениците, да се насърчи усвояването на практически умения и по този начин да се помогне за тяхната успешна реализация на пазара на труда в бъдеще.

Новата компютърна зала с 8 работни места, снабдени със специализиран софтуер (източник: Siemens България)

Дуалната форма на обучение е един утвърден модел на успешно сътрудничество между компаниите и образователния сектор, който позволява на учениците да излязат по-подготвени за практическите очаквания към тях, а на бизнеса – да намери необходимите му кадри“, заяви инж. Петър Кацаров от направление Дигитализирано производство на Siemens България.

През последните години все повече професионални гимназии у нас се обръщат към дуалното обучение като начин да се преодолее пропастта между подготвеността на кадрите и нуждите на бизнеса.

Коментар