Apple си върна за кратко званието на най-скъпа компания

Акциите на Apple поскъпнаха с над 10% от края на януари (снимка: Apple)

С покачване на пазарната си капитализация в началото на седмицата Apple си върна за кратко званието на най-скъпа компания в света, сочат анализите на борсовата търговия.

През деня в понеделник цената на Apple достигна пик от 806,6 млрд. долара, като по този начин компанията от Купертино изпревари с 200 млн. долара Microsoft и с 1,2 млрд. долара онлайн търговеца Amazon, предаде Ройтерс.

Към края на борсовата търговия Apple поскъпна до 807,49 млрд. долара, но Microsoft успя да си върне първото място с пазарна капитализация от 811,26 млрд. долара, докато Amazon струваше 802,29 млрд. долара, а холдингът Alphabet – 791,01 млрд. долара.

Анализаторите очакват в близка перспектива Amazon да стане най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 1,03 трлн. долара. В топ 3 ще попаднат още Microsoft и Alphabet съответно с 967 и 927 млрд. долара, а Apple ще слезе на четвърто място с 835 млрд. долара.

Акциите на Apple поскъпнаха с 11% от момента на публикуване на финансовия отчет на компанията (на 29 януари). През октомври м.г. пазарната капитализация на Apple достигна рекордните 1,1 трлн. долара, но след това започна да намалява и производителят на iPhone отстъпи на Amazon и Microsoft в класацията на най-скъпите компании.

Коментар