Подсушаване на смартфон – оризът е безполeзен

Основното правило при проникване на влага в устройството е да не го включвате, докато не изсъхне (източник: CCO Public Domain)

Широко разпространеното схващане, че оризът е способен да изсуши намокрения смартфон или друга електроника, е по-скоро мит, според експертите от iFixit. Безполезно е да правите това, ако в устройството е проникнала влага.

Когато някое електронно устройство попадне във вода, корозията в него се появява почти моментално. В някои случаи – но не винаги – тя засяга важни компоненти на устройството.

Дори ако смартфонът стартира и работи, спойките в него ще продължат да се окисляват. Поради това те стават крехки и слаби, в резултат на което устройството ще престане да работи в някакъв момент.

Често в подобни случаи хората поставят смартфона в ориз, но в действителност той е безполезен – ефектът ще бъде същият като използването на други зърнени храни за подсушаване, т.е. нулев.

Основното правило при проникване на влага в устройството е да не го включвате, докато не изсъхне. Можете да го подсушите най-добре, като използвате 90%+ изопропилов алкохол и четка за зъби.

Експертите съветват да отворите възможно най-бързо намокрения смартфон, да извадите батерията и да го избършете. Потопете също дънната платка за секунда в 90%+ изопропилов алкохол и отново избършете.

За съжаление, тези препоръки се отнасят само за устройства със сменяема батерия. При останалите ще се наложи да потърсите специализирана помощ в сервиз за смартфони.

Коментари по темата: „Подсушаване на смартфон – оризът е безполeзен”

добавете коментар...

  1. new

    Първо изяждат ориза и поле за Благодарност поправят телефона!

  2. тишо

    оризът върши страхотна работа за намокрени телефони, слага се вътре, колкото повече толкова по добре, по някое време се появяват китайците и те оправят телефона 🙂

Коментар